Det visar en kartläggning i landet som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling gjort, baserad på statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Under de senaste fem åren har villapriserna i landet i genomsnitt stigit med 44 procent, visar kartläggningen. I jämförelsen mellan olika tidsperioder som villorna byggts har priserna stigit mest på villor som är byggda på 1950-talet. prisökningen har där varit 49 procent. Relativt nybyggda villor från 2000-talet har under samma tidsperiod gått upp med omkring 35 procent.

– Bostadsbristen i kombination med att räntan har varit historiskt låg de senaste fem åren har bidragit till att vi fått kraftiga villaprisökningar. Det har lett till en ökad efterfrågan på små och yteffektiva, hus som nyttjar planlösningen maximalt, vilket 50-talsvillor ofta gör, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddlande.

När det gäller boytan på villan visar undersökningen att det är villor med liten boyta, mellan 50 och 100 kvadratmeter som har ökat mest i pris de senaste åren – 50 procent har priserna stigit i det storleksintervallet de senaste fem åren. Stora viilor, med en boyta på 200–400 kvadratmeter har under samma tidsperiod stigit med 35 procent.

– De senaste åren har det skett en standardhöjning på fritidshus. Många har vinterbonat sommarstugan och i samband med en försäljning kan den då likställas med en mindre villa, och det är hett eftertraktat av många köpare, säger Marcus Svanberg.