Nästa vecka är det dags för höstlov i skolorna. Då är risken för inbrott som störst. Folksam har gått igenom samtliga villainbrott i november under åren 2016 och 2017, samt de inbrott som skett under höstlovet under samma period. Granskningen visar att över 40 procent av inbrotten sker under just höstlovsveckan

– Vi vet att tillfället gör tjuven. När det blir mörkare ute, samtidigt som många är bortresta, ökar incitamenten för tjuven att slå till. Jämfört med november i övrigt är det fler som råkar ut för inbrott under höstlovet när de har varit bortresta. Det är en skillnad på 15 procentenheter, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam, i ett pressmeddelande.

Vanligaste inbrottsvägen är via fönster eller balkong- och altandörrar. 90 procent av alla inbrott sker den vägen.

– Det som vi ser tydligt är att om det finns ett aktiverat larm i villan får tjuvarna mycket mindre tid på sig att rota runt i huset, och därmed stjäl de inte lika mycket, om de alls hinner ta något. Därför rekommenderar vi våra kunder att ha larm, och då helst både på under- och övervåningen om man har en villa med flera våningar, säger Erik Arvidsson i pressmeddelandet.