Det är Länsförsäkringar Fastighetsförmedling som undersökt hur mycket bostad man får för en årslön i respektive kommun genom att jämföra medelinkomsten på individnivå med bostadspriserna i landets kommuner.

Kartläggningen visar att man i Uppsala med en medelinkomst på 284 466 kronor kan köpa 8 kvadratmeter bostadsrätt för årslönen, alternativt 9 kvadratmeter villa. Mest boyta i förhållande till inkomsten i Uppsala län får man i Älvkarleby (23 kvadratmeter bostadsrätt) och i Heby (21 kvadratmeter villa).

För hela landet var genomsnittet 7 kvadratmeter bostadsrätt och 11 kvadratmeter villa.

– Vår undersökning visar att bostadspriserna skiljer sig väldigt mycket över hela landet, men att även löneskillnaderna är markanta. Löneskillnaden är dock långt ifrån att kompensera för prisskillnaden i storstadsområden, vilket gör att man där måste räkna med att lägga en klart större andel av sin inkomst på sitt boende, alternativt välja att bo på en mindre yta, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

– Digitaliseringen skulle kunna leda till att färre flyttar till dyra bostäder i städerna för att i ökad mån jobba hemifrån eller från mindre orter. Men trenden har snarare varit omvänd med en ökad inflyttning till städerna, säger Marcus Svanberg.

Minst bostadsyta/årslön får man i Stockholm (5 kvadratmeter bostadsrätt) och på Lidingö (5 kvadratmeter villa).