I trappan upp till huvudkontoret på Björkgatan i Uppsala kan man följa Save by Solars utveckling. På väggen sitter tavlor som visar företagets historia år för år och bilder på varje ny plats där de har installerat solceller.

– Det har hänt mycket sedan vi började, både med vår affärsidé och med företaget. Det var dock inte säkert att vi skulle ta oss hit och det känns häftigt att vi klarat av det, säger Linus Werner som tar emot på övervåningen.

Det var under sitt examensjobb på Uppsala universitet som Linus Werner fördjupade sig i den svenska solcellsmarknaden och såg potential för solceller på kommersiella fastigheter. Han diskuterade idén med sin vän och tidigare kollega Hugo Larsson och 2014 grundade de Save by Solar med visionen att få företag att ändra hur de använder energi och börja producera solel.

Artikelbild

| Hugo Larsson och Linus Werner siktar på att bli rikstäckande med sitt solpanelskoncept för kommersiella fastigheter.

– Från början skulle jag skriva om batterier men företaget jag skrev examensarbetet åt ville att jag skulle fokusera på solceller. Första tiden efter att vi startat företaget slets vi mellan hopp och förtvivlan. Vi bokade möten med flera aktörer, berättade om vår idé men fick snickra om den utifrån responsen vi fick, säger Linus Werner.

Duon träffade företag och fastighets­ägare och berättade om sin idé och de två första installationerna, bland annat på Stockholms nation i Uppsala där Hugo och Linus en gång lärde känna varandra, skedde under sensommaren 2015.

– Vi hade jobbat ihop innan och visste att vi kompletterar varandra bra. Jag har jobbat med försäljning tidigare, vi gillar att jobba ihop och båda har ett entreprenörsintresse. Det var dock lite läbbigt i början och ibland undrade man om idén skulle hålla men efter drygt ett år lossnade det, säger Hugo Larsson.

Sedan dess har Save by Solar gjort drygt 60 installationer och öppnat kontor i Lund samt Stockholm. Företaget har målet att etablera sig över hela Sverige och har snabbt växt till en omsättning på cirka 20 miljoner kronor under förra året och har numera drygt 30 anställda där majoriteten är på huvudkontoret i Uppsala.

– Uppsala är en väldigt bra stad att starta bolag i och vi har fått bra hjälp från olika håll. Universitetet och nationerna är bra rekryteringsställen. Vi har båda jobbat på nation och man lär sig mycket där, säger Hugo.

Framöver hoppas Hugo Larsson och Linus Werner att företaget växer ytterligare och kan öppna fler regionkontor. Samtidigt har konkurrensen ökat och de betonar att Save by Solar måste utvecklas för att fortsätta vara i framkant och kunna hjälpa företag att producera egen solel.

– Vi kom in vid rätt tid i en bransch som har exploderat och har lyckats rekrytera väldigt bra och kompetenta människor som har samma intresse och drivkraft som vi. Brinner man för det här så gör man det lilla extra och bidrar till något bättre, både för dem som investerar och för världen, säger Linus Werner.