Finansieringsformen för att hyra bil har funnits i många år men det är först på senare tid som den har blivit populär. Att leasa fordonet tar marknad av privatköpen av bilar.

De yngre generationerna är mer benägna att ha bil mot månadskostnad, medan den äldre vill köpa och äga. Det är också svårare att ta kostnaden för ett bilköp på bostadslånet efter att lånetaken och amorteringskravet införts, säger Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig på Motorbranschens Riksförbund.

Bättre bud

Artikelbild

| "Har du bilen i tre år är den inte som splitterny när du lämnar tillbaka den. Det är bra som konsument att få veta vad som räknas som normalt slitage", säger Sharon Lavie.

Henrik Littorin, som är marknadsplatsdirektör för Blocket Fordon, säger att ytterligare en faktor är att bilhandlarnas erbjudanden har blivit allt mer attraktiva.

Även priserna har blivit bättre som en effekt av låg ränta samtidigt som fler intressanta modeller blivit tillgängliga.

Men det finns en del att tänka på innan man leasar. Det vet Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank. Både hon och hennes man har bil på det sättet.

Privatleasing är bra för mig som bor på landet och behöver en bil jag kan lita på. Skulle jag köpa en ny blir värdeminskningen stor de första åren, säger hon.
Artikelbild

| Sharon Lavie rekommenderar att man är med när den privatleasade bilen lämnas tillbaka, så att eventuella skador noteras redan då.

Fick räkning

Hon kallar sig själv för "trygghetsjunkie" och läser alla villkor innan hon skriver på ett avtal. Trots det fick hon och maken en överraskning när de lämnade tillbaka sina första leasingbilar.

Artikelbild

| Även om du privatleasar en bil, ta hand om den som om den vore din egen, tipsar Sharon Lavie.

Vi fick en räkning på 18 000 kronor. Fälgarna hade en skada efter ett däckbyte och det fanns några repor. Men det var inget stort. Vi övervägde att köpa ut bilen i stället, för skadorna kunde vi leva med. Till slut betalade vi ändå och min man bytte till en annan leasingbil.

Leasinggivaren har en försäkring och den kan användas för att åtgärda skador innan du lämnar tillbaka bilen. Du får då betala självrisken. Skulle du krocka, och inte kunna använda bilen, måste du fortsätta betala leasingavgiften ändå. Om du får ersättningsbil i det läget beror på villkoren i din egen försäkring. Men skulle du vilja bryta leasingavtalet i förtid kan det kosta mycket.

Artikelbild

| Hur mår bilen när du lämnar tillbaka den? Ha koll på vad som räknas som normalt slitage, menar Sharon Lavie.

Normalt slitage

Sharon Lavies tips är att ta hand om bilen som om den vore din egen. När hon leasade sin första bil fick hon en lista på vad som är genomsnittlig förslitning.

Artikelbild

| Det är viktigt att ha koll på vad som räknas som normalt slitage.

Har du bilen i tre år är den inte som splitterny när du lämnar tillbaka den. Det är bra som konsument att få veta vad som räknas som normalt slitage.

Hon rekommenderar även att man är med när bilen lämnas tillbaka och eventuella skador noteras.

Artikelbild

| Klaus Silfvenius, Motorbranschens Riksförbund.

Jag hade förhandskollat bilen och då var det inga anmärkningar. Kostnad noll kronor.

Ändå anmärkte uthyrningsfirman på bland annat en fläck på klädseln som Sharon skulle betala för.

Artikelbild

| Henrik Littorin, Blocket Fordon.

Hyra begagnat

En nyhet är att det går att privatleasa begagnade bilar. Men Klaus Silfvenius på MRF säger att det en marginell företeelse ännu.

Artikelbild

| Av den totala andelen nyregistrerade bilar år 2019 står privatleasade för drygt 36 procent, till och med augusti i år.

Det är svårt att få affär i det för bilföretagen, eftersom tillverkarna subventionerar de nya. Dessutom är det större risk att leasa ut begagnat, säger han.

Fabrikerna tar huvuddelen av kostnaden via nybilsgarantin om en ny leasingbil går sönder – och detta inte är krockrelaterat – medan återförsäljaren står med risken för ett begagnat fordon. De måste köpa till försäkringar för det.

Henrik Littorin på Blocket Fordon tror att privatleasingen fortsätter att utvecklas. Flera abonnemangstjänster kan komma, som till exempel att abonnera på bil beroende på tillfälle – en för sommarsemestern, en för skidresan och en för att skjutsa barnen till aktiviteter.