Malin Olsson har länge längtat efter att bli mamma. Samtidigt har det varit viktigt för henne att det skulle bli ett kärleksbarn. Tillsammans med sambon och musikern Simon Peyron kändes allt rätt.

– Jag fyller 35 och har gjort allt det jag velat: fokuserat på mig själv, rest och jobbat som en galning. Så nu var det dags för något annat.

– Jag var inställd på att det skulle ta tid, men det gick mycket lättare än vad jag trodde. Det känns verkligen jättekul.

Artikelbild

Nedkomsten är beräknad till mitten av april. Fram till dess kommer Malin Olsson jobba på som vanligt. Bland annat är hon ute på turné med Melodifestivalen och gör inför-program för Barnkanalen. Dessutom förbereder hon en ny säsong av "Vem bor här?" som startar i mars.

Numera bor Malin Olsson i Malmö, men rötterna finns i Dalarna i Skattungbyn och Falun. Som artonåring korades hon till "Miss Sverige" vilket också fungerade som en språngbräda in i tv-branschen. Sedan 2006 jobbar hon på SVT där hon hunnit bli en välkänd profil som programledare, inte minst i Barnkanalen.

– Det har alltid funnits i stort driv i mig. Jag har svårt att sitta stilla och har alltid något på gång. Det finns ett mål med varje dag.

Men drivkraften har förändrats. I tonåren handlade den om att bli sedd och hörd, vilket hon bland annat kopplar ihop med att föräldrarna skilde sig. Numera är det viktigt att göra saker som ger något, förklarar hon.

– När jag var kring tjugo år tvivlade jag inte på min förmåga _ det vara bara: "ge mig vad som helst, jag fixar det". Idag vet jag hur mycket som krävs och att det inte är så enkelt. Nu är jag i ett skede där jag vill vara med och skapa själv. Det är också en stor morot. Jag har flera idéer om program som jag vill göra.

Malin Olsson har tidigare berättat att feminism och jämställdhet är viktiga frågor för henne och något hon aktivt försöker jobba med som ledare för olika underhållningsprogram.

– Det kan handla om allt från vilka artister du tar in till vilken roll man har som programledare. Fortfarande är det lättare att boka manliga artister än kvinnliga av någon anledning, det jobbar vi jättehårt med.

– Sedan kan det handla om hur jag är i rutan. Mina styrkor när det gäller den biten är att jag inte är så pretentiös, jag vågar bjuda på mig själv och vill inte bara sitta och se söt ut. Jag har ganska mycket skinn på näsan och så kan jag retas med dem jag intervjuar vilket annars mest killar gör.

En dubbelnatur

I likhet med andra jobb finns det en baksida med att vara programledare i tv. Malin Olsson förklarar att det egentligen inte är jobbet i sig utan biten utanför, den som handlar om balansen mellan arbete och privatliv.

– Jag är lite av en dubbelnatur – jag älskar att stå i rampljuset, men ibland vill jag dra mig tillbaka och bli en person som ingen tittar på. Som programledare är man inte allmän egendom, samtidigt är det ju tur att människor är intresserade av en.

– Och jag är också glad och stolt över allt som jag har gjort. Nu fyller jag 35 år och det är rätt häftigt att känna att man klarat sig så länge som vuxen och aldrig sprungit hem till mamma och pappa och bett om hjälp. Det är lite coolt faktiskt. TT