I somras stängde restaurangen Trattoria Commedia i Luthagen efter att i över 30 år ha serverat italiensk mat till Uppsalaborna. Men Commedias ande försvann inte helt från stan – utan finns i kulisserna på Commediaägarnas nya kvarterskrog Il Gradino.

Il Gradino har tagit över lokalerna från pålitliga grekiska Athen, som i sin tur levererat hämtmat, pizzor och fina uteserveringskvällar till Fålhagsborna i många långa år. En stark tradition byts mot en annan, helt enkelt.

Il Gradino har bara gjort mindre ytmässiga förändringar av lokalen. Matsalen är alltjämt relativt stor, den murriga träpanelen matchas med vinröda dukar och moderna ljuskronor i mässing och glas. Den stora uteserveringen vilar i väntan på sommar under ett lager is och snö.

Artikelbild

Det italienska matarvet har följt med från Trattoria Commedia. Här finns antipasti (förrätter), pastarätter och huvudrätter med kött och fisk, samt pizza.

Patrullen inleder med en caprese. Den krämiga buffelmozzarellan gör oss glada. Det gör däremot inte de vintervattniga tomaterna som serveras till. Bresaola är skivor av lufttorkat nötinnanlår med hyvlad parmesan, citron, olivolja och ruccola, som serveras med vitlöksbröd. Bresaolan är av hyfsat kvalitet och mängden ost är generös. Helt okej, alltså.

Bland pastarätterna väljer vi en ”pasta con Salsiccia”; pasta med färsk italiensk korv, lök, champinjoner, rött vin, tomat och grädde. Pastan är bra kokt och serveras med generöst med sås som smakar hemgjort på ett bra sätt. Pizzan ”Crema di Limone”, med tomatsås, mozzarella, citronkräm och ASC-märkta scampi, är en väldigt krämig pizza, vilket gör att den tunna botten inte behåller sin krispighet. Men det gör inget, eftersom den är så maffig och gojsig - och samtidigt fräsch tack vare räkor och citronsmak. Dock smakar citronen åt det bittra hållet, vilket kanske inte passar alla. På pizzamenyn finns också andra roliga överraskningar, som ”biancavene”, en vit pizza med scamorza (rökt mozzarella) och även rökt skinka. Kul!

Naturligtvis serveras här också kött på italienskt vis. ”Tagliata di manzo” är skivor av grillad entrecote med enkla tillbehör av ruccola, parmesan, rosmarinpotatis och balsamico. Det är en rejäl rätt som dock har en bit kvar till perfektion: Köttet smakar inte så mycket och framför allt känner man ingen smak alls från grillen. Men att köttet kommer in perfekt stekt och vackert rosa efter önskemål förlåter en del, liksom den generösa mängden. Risotto ai porcini, svamprisotto, är ett bra vegetariskt val, krämig och med fin smak. Synd bara att svampen är i blötaste och slabbigaste laget.

Artikelbild

Efterrätterna är idel Commediakändisar. Den lilla glassbomben ”tartufo limoncello” med en kärna av citronlikör och ett täcke av krossad maräng är alltjämt smarrig. Tiramisún är lite för blöt, men har en bra balans mellan smakerna. Portionen är stor, perfekt för de som har en extra magsäck tillägnad dessert!

Il Gradino träffar rätt på många punkter. Som gäst känner man sig vänligt omhändertagen och maten är enkel och i många fall riktigt god. Men råvarorna är inte alltid är på topp och ett par små justeringar kunde göra sitt till – bröd medan man väntar, dressing på salladen etc. Men för en kvarterskrog räcker det Il Gradino har ändå långt – schyst mat till bra pris i en anspråkslös miljö. Patrullen fantiserar glatt om att bli stammisar.