Året 2018 var ett hjälteår inom barnlitteraturen. Och hjältarna i böckerna är oftast barnen själva. Det handlar om vanliga ungar som tar mod till sig och vågar bekämpa faror, trots att det kan verka omöjligt.

Årets mest underhållande barn- och ungdomsbok är just en hjälte­saga av den här typen. Elin Eks ”Athena. Grattis världen jag är här nu” från Bonnier Carlsen bokförlag bjuder på många komiska vändningar. Handlingen börjar med att tre syskon tvingas flytta in hos sina farföräldrar.

Bokens huvudperson är en modern Pippi som vägrar bli insorterad i ett fack. Hon är supersmart och klurig och hittar de mest påhittiga lösningar.

Artikelbild

Supersmarta Athena ser det som sitt kall att rädda världen från okunskap och undergång. Omslaget är illustrerat av Chrissie Zullo.

De flesta barn tar, någon gång under sin uppväxt (eller senare), itu med sådant deras föräldrar gjort dåligt. Men att göra upp med sina föräldrars misstag räcker inte för Athena. Hon utmanar farföräldrarnas värderingar – och ställer självförverkligande Biggan och Göran (barnen får inte kalla dem farmor och farfar, för de gillar inte titlar) till svars. De som verkar tänka mer på sin egentid än barnbarnens välmående.

Samtidigt kämpar Athena och hennes vänner för miljön. De är nog de värsta miljökämpar du kan tänka dig.

Elin Ek är känd som barnprograms­karaktären Grynet, hon som alltid talat barnens språk. ”Ta ingen skit” var Grynets stridsrop. Elin Eks nya bok är mer ett krigsrop för barnens framtid. Athena genomskådar en lat och bekväm vuxenvärld, som slutat ta ansvar för kommande generationer. Vi flyger till Thailand, kör för mycket bil och slänger cigaretter på marken.

Men Athena har en lösning. Hon och hennes kompisar har startat Rädda jorden-klubben. De ska få folk mellan 45 och 100 år att förstå allvaret.

Artikelbild

| Elin Ek.

För Athena är det självklart. När vuxna sviker måste barnen bli sina egna hjältar. Athena och hennes vänner tar kontroll över sin livssituation. De vuxna behöver ju deras hjälp.

Parallellen till årets verkliga miljö­hjälte Greta Thunberg är lätt att dra. 15-åringen som 2018 tröttnade på vuxnas ointresse för att ta ansvar för klimatfrågan och som den 3 december talade inför FN:s generalsekreterare under klimatmötet i Katowice.

Artikelbild

Rymlingarna blev nominerad till Augustpriset 2018 i kategorin årets svenska barn- och ungdomsbok.

”I 25 års tid har ett otaligt antal människor stått inför FN:s klimatkonferenser och bett världens ledare att stoppa utsläppen av växthusgaser. Men det har uppenbarligen inte fungerat eftersom utsläppen bara fortsätter öka”, inleder hon.

Men då Gretas röst är lågmäld och enträgen är Athena högljudd och knepig. Hon och hennes vänner hittar vägar där andra skulle ge upp. De är klipska och när ingen lyssnar tar de till sitt bästa vapen. De tjatar. De är asjobbiga mot rökarna på parkeringen och pratar nästan sönder handläggarna på kommunen när de kräver ett förbud mot att tvätta bilen hemma.

Artikelbild

Välkommen in i böckernas universum.

De räddar sig själva.

Vad blir då symboliken? Att barnen ska rädda sin egen framtid? För det Gretas skolstrejk mest visar på är ett misslyckade, vuxenvärldens misslyckande.

Artikelbild

Kommer de nya vännerna att ställa upp?

Men att lösa klimatfrågan är inte enkelt, vad ska vi göra? Greta Thunbergs glasklara budskap under talet i Katowice är lika nedslående som hoppfullt: ”Eftersom våra politiska ledare uppträder som barn, så måste vi ta det ansvar som de borde ha tagit för länge sen”.

Tänker på Athena och hennes vänner. De vill ha en frisk planet att leva på. Det är klart de tar på sig hjältecapen. Ingen annan kommer att rädda dem, vi vuxna har övergett dem till att rädda sig själva.

Förlåt barnen!

Det är dags att ta ansvar nu.