1. Viktigt, Uppsala stadsteater

Nostalgiska föräldrar tycks vilja ge sina barn samma upplevelser som de själva hade som barn. Men kultur är inte konstant, utan i ständig förändring. Vad blir det när ungdomarna själva tar över scenen? På Stadsteatern gör ungdomsensemblen sin egen produktion under regi av dramapedagog Maria Trost. Ska bli spännande att se vad det blir.

2. Agatha – Granndetektiven, Fyrisbiografen

Artikelbild

| Pjäs. Lilla grisen drömmer om att flyga. Kommer drömmen gå i uppfyllelse?

Tioåriga Agathe-Christine (A-C) älskar att lösa mysterier, precis som hennes namn antyder. I filmen “Agatha – Granndetektiven” har hon nyss flyttat till ett nytt hus med ett källarförråd som hon inreder till en detektivbyrå. Filmen är regisserad av Karla von Bengtson, som tidigare gjort “Tigrar och tatueringar”. Tyvärr får vi se en dubbad version och missar det härliga danska uttalet av Agathe-Christines namn.

3. Katitzi, Reginateatern

Vem älskade inte Katitzi-böckerna som barn? Det är snart 50 år sedan första boken kom ut. Katarina Taikon skriver självbiografiskt om den romska flickan Katitzis envisa kamp mot orättvisor. Ormteaterns turné med “Katitzi” kommer till Uppsala för flera skolföreställlningar i januari. Manuset är skrivet av Jack Dahlby och regissör är Malin B Erikson.

4. Lilla Grisen flyger, Den lilla teatern

Artikelbild

| Film. Detektivsaga med Agathe-Christine i huvudrollen. Visst låter namnet nästan lite bekant på något sätt?

Kan grisar flyga? Den här lilla grisen vill det i alla fall. Uppsalabaserade Teater Spektaklet är tillbaka med en dockteater som UNT:s recensent 2008 beskrev så här: “Lilla Grisen flyger rakt in i hjärtat”. Margaretha Löfblad har skrivit manus fritt efter Alicja Jaworskis tecknade film. Dockspelarna är Margaretha Löfblad, Per Löfblad och Carina Rosén. Ålder: 3-6 år.

5. Popikoner och andra stjärnor, collage, Uppsala konstmuseum

Artikelbild

Polska konstnären Katarzyna Kozyras wallraffande konstprojekt varar ofta över ett år. Hon iscensätter olika könstillhörigheter och synliggör skönhetsideal. På ett nakenbad i Budapest förklär hon sig till man till exempel. Konsten spelas in och blir videoinstallationer. Hennes utställning “Identity Bending” invigs 27 januari. Två veckor senare får barn i mellan- och högstadieåldern ta med en bild på en idol till konstmuseet och göra en annorlunda celebritybild inspirerad av Katarzyna.

6. Tappa bort, Boulevardteatern på Uppsala stadsbibliotek

Som ung vuxen tappade jag bort mitt gosedjur jag haft sedan barnsben. Gosedjuret föll ur en öppen väska på en UL-buss och försvann. Det var ett trauma – och i dag, som förälder, är jag nojig över att barnens favoritgosedjur ska försvinna. Det där att tappa bort saker kan även barn vara rädda för. Att konfronteras med funderingarna i komikens form är tryggt för både liten och stor. Ålder 2-5 år.

7. Bamses sång- och dansföreställning, Uppsala konserthus

Bamse och hans vänners allsång på Uppsala konsert och kongress är populärt. Förra året sålde två konserter ut. Nu kommer Bamse Live tillbaka. Det blir svårt att sitta still.

10. Djungelgänget, film på SF

Pelle Kanin, film på SF (Varning!)

Här blir det en rekommendation och en varning. "Djungelgänget" har gått som tv-serie i Sverige på barnkanalen och nu blivit långfilm. Den finns till och med att uppleva som 3D. Till hälften pingvin och till hälften tiger ska Maurice och hans vänner rädda djungeln. Tur att tigerpingvinen är 100 procent hjälte. En fransk produktion, dubbad till svenska och tillåten från 7 år.

Min första tanke när jag såg att Beatrix Potters klassiska böcker om Pelle Kanin skulle komma tillbaka på filmduken var: Äntligen! Sedan såg jag filmens trailer… Visst djuren ser ut som de i Beatrix Potters böcker, men de beter sig inte alls som de charmiga karaktärerna. Av trailern att döma; hoppa över det här biobesöket. Jag misstänker dessvärre att James Cordens tolkning av Pelle Kanin kan förstöra de allra vackraste barndomsminnena.