Uppsala konstmuseum fortsätter samarbetet med den polska video- och performancekonstnären Katarzyna Kozyra. Härom året presenterades hennes konstnärskap i utställningen "Identity bending", och i maj i fjol medverkade hon på Revolve performance art days i Uppsala. Under det traditionsenliga firandet av Carl von Linnés födelsedag iscensatte hon då ett event som filmades och i redigerat skick blev till det sju minuter långa videokonstverket "A dream of Linneus' daughter".

– Katarzyna Kozyra är intresserad av genusperspektiv och maktförhållanden. I det här verket finns flera ingångar till sådana frågor samtidigt som hon i vanlig ordning är lekfull och använder sig av humor, säger Rebecka Wigh Abrahamsson.

I videon framträder Katarzyna Kozyra som Elisabeth Christina von Linné, äldsta dotter till Blomsterkungen och hans fru Sara Elisabeth.

Artikelbild

| Katarzyna Kozyra på en stillbild från videoverket.

– Elisabeth Christina ska ha varit paret Linnés mest begåvade barn men fick inte studera eftersom hon var kvinna, säger Rebecka Wigh Abrahamsson.

I Katarzyna Kozyras skepnad är hon däremot den som styr och ställer. Den kör som framför Beethovens 9:e symfoni, mer känd som "An die freude" eller "EU-hymnen", dirigeras nämligen av Elisabeth Christina.

Sångarna ingår i Uppsala kammarkör och får den här gången använda sina röster på ett lite annorlunda sätt. De framför den välkända melodin genom att härma olika sorters djurläten med en hel del disharmoni och kakafoni i "sången".

Koristerna står på så kallade EUR-pallar, de transportpallar som är standard inom EU.

Artikelbild

| Katarzyna Kozyra på en stillbild från videoverket.

– Genom att använda sig av pallarna och låta kören sjunga EU-hymnen i dissonans så vill Katarzyna Kozyra illustrera den skakiga väg som EU och Europa nu befinner sig på, säger Rebecka Wigh Abrahamsson.

Konserten framför orangeriet i Linnéträdgården avbryts av att Katarzyna Kozyra tar fram en vattenslang och låter "syndafloden" skölja över både kören på sin "ark" av EUR-pallar och publiken.

– Det var varmt den dagen som tur var. Katarzynas tanke var att publiken skulle avlägsna sig, men många satt faktiskt kvar.

På torsdag 25 april får "A dream of Linneus' daughter" svensk premiär på Uppsala konstmuseum inom ramen för arrangemanget Museum Bar. Katarzyna Kozyra kommer till konstmuseet och ska samtala med Rebecka Wigh Abrahamsson inför publik före visningen.

Urpremiären skedde i Berlin i höstas.