– Jo, det är ju mycket att fokusera på just nu, säger sångaren Nekhrid.

Hade Nazghor varit ett rockband, skulle man kanske säga att de står inför sitt stora internationella genombrott, men deras genre, black metal är en smal subkultur och de skulle aldrig nedlåta sig till att göra något publikfriande för att nå ut till den stora allmänheten.

– Nä, vi jobbar mot strömmen, och vill inte förekomma i fel forum. ”Vanlig musik” som är populär är både överskattad och överbefolkad. Men såklart vill vi nå ut till flera, men gillar de inte vår musik kan de gå. Vi gör musik till dem som förtjänar den, och det är de som söker sig till genren, säger Nekhrid, som inte vill ha med sitt privata namn utan bara sitt alias.

Artikelbild

De spelar inte för att tjäna stora pengar, utan bandets budskap är det viktiga: antikrist. Nazghor är emot alla former av religion och det de handlingar som begås i religionens namn. De identifierar sig med mörkret och har det som attribut. På scenen bär de bara svart, nitar, har levande ljus och är vitmålade i ansiktena och översköljda av blod.

Varför blod?

– Blodet är symbolen för att vi är skitigare och friare än andra. När vi tar på oss blodet tar vi tar av oss en mask. Och masken som vi tar av är den som troende människor har på sig, säger Nekhrid.

I oktober släpper de albumet "Infernal aphorism" på "Non serviam records" som är specialiserat på extrem metal musik. Det är Nazghors sjätte album, och 14 oktober blir det metal-kväll i Uppsala. Då spelar sex band på D12, allt från trashmetal, black och hardcore progressive metal. I november åker Nazghor ut på Europaturné, de ska till Slovakien, Ungern, Kroatien och avslutningsvis till Jönköping.

Är black metal större i Balkanområdet än i Sverige?

– Nej, inte större men publiken är mera dedikerad och älskar genren. Och de är lättare att få kontakt med dem från scenen, säger Nekhrid som är Nazghors sångare.

Har du någon rolig episod från en spelning?

– Rolig (?), tja kanske inte, men en behaglig. Under vår Polenturné i fjol, höll jag upp ett uppochnervänt kors i luften och sen drog jag det ner till knähöjd. Då kom tio personer ur publiken fram och kysste korset en efter en. Det var en lyckad konsert och en fullbordad turné.

Klockan kvart i tolv på kulturnatten är Nazghor sista akten av "Pärlorna i parken" på Walmstedtska gårdens scen. Där pågår musik, dans och poesi från halv två till halv ett på natten.