När den andra semifinalen äger rum på torsdagskvällen är det inte bara John Lundviks bidrag ”Too late for love” som är blågult. Bakom Schweiz låt ”She got me” finns två Uppsalabor – pappa Jon och sonen Lukas Hällgren. Dessutom är deras kollega och samarbetspartner Maria Broberg en av fyra låtskrivare bakom ”Stay”. Den sjungs av Anna Odobescu och är Moldaviens bidrag.

Det är första gången som någon i Uppsalatrion får med en låt i Eurovision. Störst möjlighet att nå finalen på lördagskvällen tycks Jon och Lukas Hällgren ha. Enligt spelbolagen har ”She got me” ungefär samma chans som John Lundvik att ta hem tävlingen även om det finns några artister som ger ännu lägre odds.

– Jättekul att vi kvalificerat oss förstås. Det ligger mycket arbete bakom så det känns bra att få den här framgången, säger Jon Hällgren.

Artikelbild

| Maria Broberg har också en egen artistkarriär under namnet Maria Mathea. Men den här veckan är hon främst aktuell som låtskrivare i Eurovision.

Låten tillkom på ett sätt som är vanligt i de här sammanhangen. Jon och Lukas Hällgren deltog i ett så kallad songwritercamp i Schweiz där de skrev låten på en dag tillsammans med tre andra musiker, bland dem artisten Luca Hänni som framför låten. Team Hällgren tog med sig sångfilerna och gjorde slutproduktionen i Uppsala.

I studion i Borgen intill Fyrisån i centrala Uppsala samarbetar de ofta med Maria Broberg. Hon blev glatt överraskad över att hennes bidrag till den moldaviska uttagningstävlingen, ”Stay”, tog sig till Eurovision.

– Jag hade ju också varit med och skrivit bidrag till tävlingarna i Norge och Storbritannien, men de låtarna gick inte vidare. Egentligen trodde jag nog mer på de två, säger Maria Broberg.

Hon kategoriserar ”Stay” som en tidlös powerballad som troligen inte fungerat lika bra i den svenska Melodifestivalen.

– Men i många andra länder går den den här typen av tidlösa låtar hem, och artisten Anna Odobescu gör ett jättebra framträdande.

”Stay” skrevs faktiskt inte på ett songwritercamp. Den här gången samarbetade hon med de övriga upphovspersonerna online.

– Det gick bra. Fast jag är väldigt förtjust i att skriva låtar på läger också. Det är ett spännande sätt att skriva musik på. Roligast är det när man jobbar från scratch, utan att det finns en idé från början. Då gäller det att släppa egot och vara lyhörd, säger Maria Broberg.

När UNT pratar med henne återstår några dagar till resan till Tel Aviv och Eurovisionfesten. Hon kommer att få sällskap av Lukas Hällgren, men pappa Jon ser ut att bli kvar hemma i Uppsala.

– Jag har så mycket annat på gång nu så jag vet faktiskt inte om jag hinner, säger han.