– Jag berättar en lite annorlunda historia ur Selmas liv som man inte har hört så mycket om förut. Den handlar om hennes en relation till en man. Men jag tänker inte berätta något om vem han är nu. Det får man veta i föreställningen, säger Görel Crona.

Titeln är "Selmas samlade vrede". Det är en monolog skriven av Margareta Skantze som handlar om Selma Lagerlöf som barn, tonåring och vuxen och hur hon gör avkall på det mesta för att få skriva.

I Uppsala ska en musikalisk version ges. Duo Cantilena, bestående av Sabina Agnas på gitarr och Anna Boman Hald på flöjt ska spela äldre och nyare klassisk musik.

– Föreställningen är minimalistisk. Musiken bygger världarna runt Selma. Den handlar i princip om hela hennes liv och hennes kamp för att få skriva, berättar Görel Crona.

Det är inte första gången hon gästspelar i Uppsala. Bland annat har hon spelat på Reginateatern i en uppsättning av "Dödsdansen" 2015 och längre tillbaka regisserade hon en nyårsrevy "Tjuren från Torremolinos" på Uppsala stadsteater. Men denna gång ska hon vara på stadens nyaste scen, Humanistiska teatern.

– Jag packar bara med mina kostymer. Texten får stå i centrum och i den här versionen används musikstunderna till att reflektera över den, säger Görel Crona.

– Men jag kommer inte att se ut som den Selma Lagerlöf som vi är vana att se henne som. Till exempel har jag inte samma hårknut som hon hade.