– Vi har gjort några av de kvinnliga rollerna till manliga och tvärtom. Det vi vill visa är att det är viktigast att älska och att vem man älskar spelar ingen roll, säger Maria Trost, regissör och som också gjort en bearbetning av manus.

– Jag såg sexism och hedersrelaterad problematik ta allt mer plats och därför valde vi att vända på alltihop. Det har tvingat skådespelarna att tänka om, inte minst hur de rör sig.

Pjäsen "En midsommarnattsdröm" är en av Shakespeares mest älskade komedier och handlar om ung kärlek och äldre, mystiska skogsväsen och den rymmer förvecklingar och missförstånd som reds ut mot slutet.

Artikelbild

I år är det 400 år sedan William Shakespeares död och Gottsunda Dans & Teater vill hylla författaren med en tolkning av pjäsen. Enligt ursprungsmanus utspelas den en midsommarnatt, men här är gränser mellan tid och rum utsuddade. Det gäller även åldersspannet på den 20 personer starka ensemblen som är i åldrarna mellan 10 och 80 år.

Birgitta Jansson tillhör seniorgänget som ska göra hantverkarnas roller. Fast här har de uppdaterats till "selfierna", ett gäng som rör sig i pjäsens förtrollade skog, uppträder på ett bröllop och hela tiden är livligt upptagna av funktionerna på sina mobiltelefoner.

– När vi träffades första gången med Maria Trost fick vi improvisera fram våra roller och vi fick också hitta på namn till dem, berättar hon.

Tioåriga Ania Muhamadi ska spela en av alverna, Senapskorn. Hon är en av de yngsta, men har mest erfarenhet av att spela teater, då hon varit med i GDT:s grupper sedan hon gick i lågstadiet.

Artikelbild

Edvin Plöen, som annars går gymnasiet på Bolandsskolan, drogs med till en audition för uppsättningen av en kompis, men det ångrar han inte en minut. Han ska spela Hermius, en i pjäsens ungdomskvartett och ska då ha Hermias repliker från originalmanus.

– Det är inte helt lätt att säga "kvinnliga" repliker som man. Det får ju inte bli för överdrivet, men det komiska måste ändå kunna anas.

Artikelbild

Någon nervositet bland de tre i ensemblen märks inte mycket, trots att det bara är ett par dagar kvar till premiär när vi ses. Mest verkar de tycka att det är roligt att vänner och familj vill komma och titta på föreställningen.

– Jag är nog lite nervös, men jag försöker låta bli att tänka på det, säger Ania Muhamadi.

Artikelbild

Premiären av "En midsommarnattsdröm" blir på Gottsunda dans & teater på lördag kväll 26 november. Sedan ska ytterligare nio föreställningar ges till och med 17 december.