Stipendiet innebär att de får tillbringa en vecka i juli på Hållnäs konstkoloni i Norduppland.

– Verkligen jätteroligt att vi fick det. Det ska bli så roligt att sätta igång, säger AnneLee Vikner när UNT når henne under en paus från hennes jobb på Gottsunda dans och teater, GDT.

Trion ska arbeta med ett ungdomsteaterprojekt. Själva uppslaget har legat till sig under några år i en byrålåda hos AnneLee Vikner.

– Jag fick idén till pjäsen efter att ha sett en italiensk film på bio om en regissör som åker runt och letar skådespelare till sin blivande film, berättar hon.

Arbetsprocessen under veckan kommer att dokumenteras med film och fotografi av Tisha Minö, men det är för internt bruk. Pjäsen ska handla om en kvinnlig regissör som vill göra en svensk actionfilm. Hon åker runt med sitt filmteam och hamnar i Gottsunda för att söka efter några som passar i rollerna. Men det går inte riktigt som hon har tänkt sig.

– Robert och jag har diskuterat idén och kommit fram till att pjäsen skulle passa bra för ungdomar och vuxna. Jag har också förankrat idén på min arbetsplats, GDT, och här tyckte de att det kunde vara kul att knyta ihop en föreställning av pjäsen med ett pedagogiskt arbete tillsammans med ungdomsgrupperna.

Syftet med stipendiet är att ge mottagarna möjlighet till fördjupning och utveckling. Än så länge är pjäsplanerna ganska diffusa – något premiärdatum finns till exempel inte än, än mindre någon rollista.Pjäsens handling kanske också får en bearbetning. Stipendiaterna tycker att det är fint att få en vecka för att få möjlighet att utveckla en idé, utan något egentligt krav på motprestation eller någon deadline.

I vistelsen på Hållnäs konstkoloni ingår en veckas boende, lunch och tillgång till en studio och verkstäder, för max fyra personer. Det ingår även ett stipendium på 5 000 kr för övriga omkostnader som resor och material. Vistelsen kräver ingen slutproduktion eller publik aktivitet. Hållnäs konstkoloni är en familjeägd residensverksamhet i skogen nära havet i Norduppland som samarbetar med konstnärer och kulturinstitutioner i länet.

AnneLee Vikner har annars flera andra projekt på gång. En ny barnpjäs hoppas hon ska ges på GDT nästa år och hon och Tisha Minö har just färdigställt en filmtrailer för att sälja in ett barnprogram till någon tv-kanal. Men nu ser alla tre stipendiaterna fram emot att fokusera på ungdomsteaterprojektet.