– Det är kul med blandningen av genrer i vårprogrammet, det blir allt möjligt från en ren musikföreställning till flera dockföreställningar och vanlig teater, säger Margaretha Löfblad, den ena dockspelaren i Teater Spektaklet.

Tillsammans med Panikteatern driver de Den lilla teatern på St Persgatan i Uppsala sedan många år. Och ständigt nya generationer verkar hitta hit. Teater Spektaklets föreställning "Guldlock och de tre björnarna" 20-årsjubilerar i år och i slutet av februari ges en föreställning av den på denna hemmascen för gruppen.

– Det är så roligt att efterfrågan på föreställningen fortsätter att hålla i sig bland arrangörer ute i landet. Vi har faktiskt turnerat i USA med den också, berättar Margaretha Löfblad.

Artikelbild

| Lekfullheter. Panikteaterns uppsättning av "Lilla nollan och dom andra" rundar av vårprogrammet. P-A Strand och Margaretha Björkman leker med siffror och begrepp. Foto: Staffan Claesson 3 / 5 P-A Strand, Margaretha Björkman

Nästan lika länge har en annan Uppsalagrupp, Teater DaCapo, spelat "Mina och Kåge". Titelrollerna spelas av Siv Eriksson och Rune Jakobsson. I pjäsen leker de varje dag med sina nallar som också heter Mina och Kåge. Men en dag packar Kåge nallen och en kamera för att åka till Vietnam och Mina lämnas ensam och får förfärligt tråkigt. "Två personer och två nallar ger tillsammans en ömsint gestaltning av problemet att sakna någon i Teater DaCapos "Mina och Kåge"." Det skrev undertecknad i Upsala Nya Tidning vid premiären 1998.

Till vårens nyheter hör Tio Fötters helt nya barnpjäs "Men mormor!". Rätt så nyligen hade Dockteatern Tittut premiär på sin hemmascen i Stockholm för sin nya version av "Min lilla syster Kanin". Det är helt nya dockor och skådespelare, men det baseras på samma barnbok som gruppens tidigare version, skriven av Ulf Nilsson och Eva Eriksson.

Även Pygméteatern kommer med en helt ny föreställning, "Ylande vargen och de tre små grisarna". Med den avslutar de en trilogi där de valt ett annat berättarperspektiv i klassiska sagor. Berättelsen om tre små grisar gestaltas här ur vargens synvinkel. Han är en musiker på flykt som strövar genom skogarna, långt från sitt hemland, på jakt efter lite arbete och tak över huvudet. Under ett fruktansvärt oväder kommer han till grisarnas samhälle och han knackar på och ber om hjälp...

The Gothenburg Combo gästar Den lilla teatern för första gången i mars med sin musikföreställning "Jorden runt med två gitarrer". Barnpubliken uppmanas ta med sina gosedjur för att sjunga allsång tillsammans med dem.

Artikelbild

| Vargsaga. I "Ylande vargen och de tre små grisarna" berättar Pygméteatern ur vargens synvinkel.

Panikteatern rundar av vårprogrammet med "Lilla Nollan och dom andra" i april.