Avgjordes Liberalernas framtid i Uppsala i måndags kväll? Man skulle nästan kunna tro det.

Nyamko Sabuni frågades ut på ett öppet möte med Uppsaladistriktet, med UNT:s tidigare politiska chefredaktör Håkan Holmberg som samtalsledare. Uppsala är Erik Ullenhags distrikt, och ett distrikt som tydligt tog ställning för Januariavtalet. Det hade kunnat bli fiasko för Sabuni. Men under kvällen kom märkbart många positiva omdömen som "lysande", "karismatisk" och "den självklara stjärnan".

Kommunalrådet Mohamad Hassan sa i samband med utfrågningen att han blev "övertygad om att hon har den socialliberala kompassen med sig" (UNT, 7/5). I en kort videosändning kan man också höra en optimistisk Cecilia Wikström. Sabuni har gjort sig i ett namn i Uppsala från och med nu, säger Wikström i klippet och hon nämner glatt att Sabuni visar att man kan gå ur politiken och komma tillbaka.

Under Lars Leijonborgs tid som partiledare bråkades det högljutt och ständigt i partiet, men det var ändå ett parti som hade flera intressanta partiföreträdare. En efter en har droppat av. Skulle man återigen kunna bli ett parti som företräds av Sabuni, Birgitta Ohlsson, Cecilia Wikström med flera, och som lockar nya politiska talanger?

Det är till Sabunis fördel att hon inte är förknippad med nuvarande partiledning. Hon har inte bott i det som kallats "folkpartikollektivet" på Lidingö, hon har en annorlunda bakgrund - och en speciell stil. I intervjuer talar hon gärna om vilken bra chef hon är, eller som hon uttryckte det i Dagens Nyheter i helgen: Jag är garanten för att Liberalerna inte ska åka ur riksdagen.

På sätt och vis har Jan Björklunds efterträdare en tacksam uppgift. Det kan inte gå särskilt mycket sämre. Valet till Europaparlamentet närmar sig och partiet kan mycket väl förlora sina mandat. Häromdagen fick vi plötsligt se Jan Björklund och Jimmie Åkesson i en gemensam presskonferens. Från Januariavtalet till detta? För vad, uppmärksamhet? Det saknas en röd tråd.

När jag träffade Mohamad Hassan i vintras lät han tveksam till Sabuni som partiledare. Nu låter du mer optimistisk, säger jag. Hassan, som till och med debatterade mot Sabuni i tv för några år sedan, svarar att han har en betydligt bättre bild av henne i dag. I måndags tydliggjorde Sabuni att vi ska stå för liberala värderingar, och kunna samarbeta åt både vänster och höger. Pragmatiskt, och med nyanser. Det uppskattades också att Sabuni påpekade att ett parti inte bara ska fronta en person, säger Hassan. Fler partiföreträdare behöver lyftas fram. Nu gäller det bara att hon håller den socialliberala profilen, säger han.

Om Sabuni har lyckats övertyga Uppsala är det inte omöjligt att hon snart leder partiet.