Detta är djurrättsaktivistens credo. Men vad betyder det?

Människan är förvisso ett däggdjur, och alla däggdjur har mycket gemensamt. De som har katt eller hund vet att djur kan planera och visa empati. Vi vet att affektionen kan bli mycket stark till dessa familjemedlemmar. Kattägare skämtar om att det är katten som har sin människa och inte tvärtom.

Svenska djur har det kanske bäst i världen. Uppfödning, veterinärvård, transporter och slakt är omgärdade av stränga lagar och regler. Eventuella avarter motas med juridik. Vi kan därför med fog säga till alla köttätare: välj svenskt kött.

Att svenska bönder sedan flera år, i ökande utsträckning, är ansatta av terror från djurrättsaktivister är därför en lömsk paradox. Man borde protestera mot billigt importkött från djur som kräver regnskogsskövling för sina beten, vilket är förödande för djuren i skogen och klimatet på jorden. Eller bedriva opinion mot köttimport från länder med dåligt djurskydd. Och man kan plädera för vegetarisk eller vegansk kost eller köttskatt. Allt genom att använda vår generösa yttrande- och demonstrationsfrihet.

Men att göra livet till ett helvete för enskilda lantbrukare med välskötta djur som betar i det fria är kriminellt och djupt oetiskt. Det är tillika usel opinionsbildning. Hur ser logiken ut hos en djurrättsaktivist som lider med instängda minkar, men samtidigt ordnar ”evenemang” för att störa utsläpp av hysteriskt glada kor om våren? Och hur rimmar ”allas lika värde” med att vända sig till små barn och hota att mörda deras föräldrar? Eller att hota mjölkbönder med mord, våldtäkt och slakt på deras barn: "Någon borde låsa fast dig och våldta dig samtidigt som dina barn tittar på". "Skicka dina barn på slakt." Och så vidare.

En del bönder erfar att deras polisanmälningar läggs ned, eftersom gärningspersonerna ofta hållit sig precis utanför möjligheten att lagföra. Här kanske lagen borde ändras för att bättre fånga upp en viss brottstyp. I många fall handlar det om uppenbara brott begångna av militanta aktivister. Hot mot vuxna och barn hör självklart dit. Liksom brandattentat, misshandel, intrång och yxor kastade genom fönster i bostadshus.

Hur stoppar djurrättsaktivisten lejonet, hajen och vargen från att jaga mindre djur? Ska kungsörnar och maskätande trastar bli veganer? Alla är ju lika mycket värda?

Människan har överlevt genom anpassning, bland annat som allätare. Det minsta vi kan begära av en intelligent predator är att hon inte plågar de djur hon ämnar äta. Tycker man att människan ska sluta vara rovdjur kan man bedriva opinionsbildning. Inte terrorisera och plåga. Om människan är lika mycket värd som andra djur, alltså.