Vad tjänar du? I många länder besvaras denna fråga med ett stolt deklarerande av sin inkomst, alternativt ett krasst konstaterande följt av en plan för hur lönen ska kunna öka. I Sverige, däremot, blir svaret ofta undvikande, som ”inte tillräckligt” eller ”det går väl ihop”. Det sägs att man ska undvika att prata om religion och politik vid middagsbjudningar, men det är väl sällan ett problem. En kommentar om värdparets löner däremot… Man ryser vid tanken.

Följden av hysch hysch-kulturen blir att ingen riktigt vet när lönenivån för en hel yrkesgrupp plötsligt blir aktuell, som vid konflikter. Hur mycket tjänar en sjuksköterska? 22 000 i månaden eller 45 000? Gemene man har ingen riktig uppfattning. Visst har man träffat många sjuksköterskor genom åren, några har man också lärt känna väl. Men ingen har någonsin visat sitt lönebesked.

När konflikten närmar sig blir det upp till de stridande parterna att ge sin bild av lönenivån. Inte oväntat väljer facket då en obskyr ingångslön som någon haft i Västernorrlands län för tre år sedan. Om detta får genomslag i medierna blir allmänhetens uppfattning att lönerna är ohemult låga och inte går att leva på. Stödet för en eventuell strejk blir då starkt.

Arbetsgivarna väljer å sin sida kanske att sprida löneuppgifter för de mest erfarna specialisterna i yrkesgruppen, och krydda med lite traktamenten eller obekväm arbetstid. De behöver också ha allmänheten på sin sida. Vad klagar de på som tjänar 10 000 mer än vad jag gör? Skriv på nu så att bussarna går, operationerna görs eller vad det nu är jag måste vänta på.

I den pågående pilotstrejken finns en uppfattning om att arbetsgivaren, SAS, vunnit pr-kriget. ”Det spelar ingen roll om det är sopåkare, hamnarbetare eller – som nu piloter som strejkar. Vi matas hur som helst med uppgifter om hur orimligt bra just de strejkande har det”, skriver Ingvar Persson på Aftonbladets ledarsida (26/4).

UNT:s ledarsida tillhör dem som ”matat” läsarna med uppgifter om att en hamnarbetare tjänar 48 000 i månaden och en SAS-pilot 93 000. I det senare fallet inklusive traktamente och resetillägg, beroende att sådant ingår i lönen. Jobbet är att resa och det går inga flyg mellan Arlanda och Bromma. Varken hamnarbetare eller pilotfack har bestridit löneuppgifterna, utan i stället valt att prata om de ”usla villkor” som finns i avtalet i övrigt, i piloternas fall att man måste jobba fler och fler helger och har ”svårt att leva ett vanligt liv”.

Det är väl fritt fram för pilotfacket att säga att strejken gäller usla scheman. Kanske skulle man vinna den så viktiga allmänhetens sympati då, det är till och med troligt att man skulle göra det. Men i stället står man fast vid kravet på 13 procents ökning av en lön som är tre gånger så hög som en allmänsjuksköterskas i regionerna. Dessa tjänar 30 500 kronor i medianlön, enligt SKL (2018).