Exakt på sekunden, på utsatt tid, är Pär Holmgren där. Han står mitt i fiket på Helping hand i Boländerna i Uppsala, redo att leverera. En rest från tv-världen. Sändning, tagning.

Det var Pär Holmgren som propsade på att vi skulle ses just här, på en second hand som är lättillgänglig med bil.

– Jag tar elbilen, säger han på telefon när vi bokar mötet.

Artikelbild

| Miljöengagemanget växer nu ytterligare för Pär Holmgren. Snart blir han morfar. I bakgrunden konst av återvunna böcker.

Han har ett kall, ett nu mångårigt engagemang för vårt klimat.

– När jag blev pappa för 25 år sedan förstod jag att de där teorierna som jag hade sett – det handlar om mina barns framtid. Människor i min ålder och uppåt håller på att förstöra mina barns framtid. Så här får det inte vara, säger han.

Han föddes i Gävle och flyttade som 5-åring till Uppsala. Hans årskull var den första i då nybyggda Årstaskolan. Gymnasiet läste han på Celsiusskolan, därefter tog han licentiatexamen inom meteorologi vid Uppsala universitet. Till SVT kom han i slutet av 80-talet, till en början jobbade han parallellt med forskarstudierna.

Många minns den långhårige meteorologen i slutet av nyhetsprogrammen. En gång inför ett juluppehåll chockade han alla med en peruk som fick det att se ut som om han klippt sig.

Artikelbild

| Pär Holmgren på seond hand i Uppsala. Till och med möblerna i fiket är till salu.

På SVT skapade Pär Holmgren sin plattform. Sedan han lämnade tv-produktionen 2008 har han blivit en av Sveriges mest aktiva klimatdebattörer. Han får ofta uttala sig som expert i klimatfrågor.

– Jag är själv inte klimatforskare. Men jag har ett stort nätverk bland forskare på området, säger han.

Artikelbild

| Pär Holmgrens mentor var tv-meteorologen John Pohlman. Han lärde Pär att gå in och ur den allvarliga rollen som meteorolog.

Han är mer välfriserad numera, men visst är lockarna synliga.

Pär har lite rockstjärnestatus över sig. Han har till och med gett sig upp på musikscenen på Sweden Rock Festival för miljöns skull.

Teoretikern som blev miljöpredikant.

– Jag äter nästan aldrig kött och jag flyger nästan aldrig. Jag skulle aldrig åka på en nöjesresa över en weekend. Jag har flugit en gång de senaste sex-sju åren. Det var när jag och sonen flög till USA förra året, en resa vi hade planerat i många år.

Pär Holmgrens tre barn har flyttat hemifrån nu, men alla bor kvar i Uppsala. Pär Holmgren själv tycks bo lite varstans.

– Jag är fortfarande skriven i Uppsala, men jag är världsmedborgare. Oftast sover jag i Stockholm.

Det där med fasta rutiner är inte Pär Holmgrens grej. Under åren när han var frilans och föreläste om klimatfrågan flöt jobb och fritid ihop. Han skrev böcker långt in på nätterna och sov på förmiddagen. Men för tre år sedan gick Pär Holmgren över till näringslivet.

Hans senaste titel är naturskadespecialist.

– Länsförsäkringar skiljer sig från andra försäkringsbolag. Vissa andra banker och försäkringsbolag tycker att klimatfrågan blir lite jobbig för att den är så långsiktig, men för oss, som är kundägda, blir det självklart att väva in den. Det gör att vi får mer trovärdighet.

Också i sin nya roll fortsätter Pär Holmgren att driva opinion i klimatfrågan. Han har 12 000 följare på Twitter och bara några dagar innan vi ses så är Pär Holmgren med i SVT:s extrasändning "Sverige brinner". Den här fredagen rasar skogsbränderna ännu runt om i landet och den tryckande värmeböljan har kvar sitt långvariga grepp över Uppsala. Hettan klibbar inne i second hand-butiken.

Det är supervarmt ute och det brinner i Sverige, vad tänker du nu när det ser ut så här?

– Det blir delade känslor. Först och främst är det förskräckligt, en tragedi och en katastrof. För mindre skogsägare kan det vara hela deras skog som brinner. Men samtidigt får man hoppas att en sådan här katastrof blir en väckarklocka. Att vi förstår allvaret i klimatförändringarna, säger Pär Holmgren.

Han hävdar att torra somrar, likt den som drabbat landet i år, kommer bli allt vanligare.

– Det är en markant ökad risk för längre och torrare somrar – och det räcker för att brandrisken ska bli extremt hög.

Ofta talas det om skillnaden mellan väder och klimat. Väder skiftar snabbt. Klimatförändringar sker långsamt och mäts till exempel med långsiktig temperaturstatistik. Men årets långa värmebölja visar på något nytt, en låsning i vädersystemet. Pär Holmgren menar att vissa forskare redan varnat för värmeböljor likt den vi sett i år.

– För några år sedan började en del forskare skriva om att jetströmmen uppe i atmosfären börjar försvagas. Teoretiskt kan det leda till fler fastlåsta vädersituationer. Senaste året har fler forskare börjat säga att Golfströmmen har försvagas lite och det skulle också enligt vissa forskare kunna leda till att det blir vanligare med fastlåsta vädersituationer. Man ska inte dra för stora växlar på enskilda väderhändelser, men om det stämmer att klimatförändringarna inte bara ändrat väderstatistiken (med högre temperaturer) utan också vädermönstren i atmosfären – då är det är riktigt allvarligt. Det kommer inte bara bli varmare, utan det kommer också bli vanligare med värmeböljor, varnar Pär Holmgren.

Han anser att det inte går att blunda för växthusgasernas påverkan på vår atmosfär längre. Nu är det dags att agera.

Först och främst gäller det att rösta för klimatet, menar han.

– Eftersom det är valår brukar jag säga att om man vet vilket parti man vill rösta på är det viktigt att man personkryssar. Det finns i dag i de allra flesta partier duktiga politiker inom miljöfrågan. Inte minst i Uppsala, säger han.

Förutom att kryssa in miljöengagerade politiker är det viktigt att försöka sluta flyga. Vi måste även minska vårt bilresande och äta mindre kött, enligt Pär Holmgren.

– Om man vill äta kött så välj bra kött, gärna Kravmärkt från bönderna i Uppland och kanske lite viltkött också.

Får du klimatångest?

– Vid några tillfällen har jag fått det. Inte för att det är varmt ute, men det har hänt någon gång när jag har lyssnat på en föreläsare som jag har extremt mycket respekt för. När man plötsligt inser att läget är mycket allvarligare än vad man trodde innan.

Hur känns det att bli morfar?

– Det ska bli väldigt kul. Det känns jättebra! Min äldsta dotter har sett fram emot det här. Men kopplat till mitt klimatengagemang så kanske jag kommer att bli ännu jobbigare. Då gäller det inte bara mina barn, det gäller även mina barnbarn. Jag kommer bli ännu värre mot de människor som inte bryr sig. Man kan inte längre säga att man inte vet.

Intervjun är över. Pär Holmgren lämnar butiken lika snabbt som han dök upp. Som en virvelvind drar han vidare.

Efter intervjun skriver Pär Holmgren på mejl: ”Funderar över ”klimatångest…” Jag har faktiskt klimatångest just nu ­– inför den befarade extrema värmen över Spanien/Portugal. Men jag hade ju inte det när intervjun gjordes…”

matilda.nilsson@unt.se