Det var i oktober förra året som ett rånförsök gjordes av flera maskerade män mot en värdetransport utanför Sparbanken i Enköping.

Tre personer utrustade med vapenliknande föremål försökte ta sig in i värdetransporten som stod parkerad på Torggatan. De försökte borra upp låset på transporten för att komma åt pengarna men misslyckades och försvann från platsen. Flyktbilen hittades i Heby några timmar senare. Polisinsatsen var mycket stor, bland annat stoppades tågen förbi Sala, och rånarna kunde senare gripas på järnvägsstationen i Sala.

Två män har nu dömts vid Solna tingsrätt för försök till rån.

Den ene mannen, en 24-åring hemmahörande i Stockholmstrakten, döms även för ett mord i Bromma i november 2017 då han sköt en man till döds med ett automatvapen på öppen gata. Det sammanlagda straffet är 18 års fängelse för mannen.

Den andre mannen döms för rånförsöket i Enköping samt för medhjälp till mord till tio års fängelse.

En tredje person döms för försök till grov stöld från värdetransportbilen i Enköping till tio månaders fängelse. En fjärde person döms till sex månaders fängelse för medhjälp till försöket då han körde det fordon som stod parkerat i Heby och skulle användas som flyktibil för rånarna.

Brottet kunde lösas mycket tack vare det lokala arbetet vid Enköpingspolisen.

– Vi hittade bevisning, både teknisk och från övervakningsfilmer. Utredningen togs över senare av Stockholmspolisen, det tog tid men vi lyckades lösa rånet och det är vi stolta över, säger Jonas Rickeborn vid Enköpingspolisen.