För Sofia, 37, och Mattias, 35, i Hummelsta blev den 20 maj i år en väldigt speciell dag. Det kan de tacka döttrarna Alicia, 11, Joline, 9, och Molly, 9, för.

– Jag hade inte räknat med att gifta mig som en alv, skrattar Mattias.

Barnen berättar att de såg reklam för Barnkanalens program Fixa bröllopet och bestämde sig för att anmäla sina föräldrar.

Artikelbild

| Gifta. Sofia och Mattias gifte sig tack vare barnen Joline, Alicia och Molly.

– De har sagt att de ska gifta sig, men aldrig gjort det, förklarar Molly.

Barnen anmälde Mattias och Sofia i februari (med föräldrarnas samtycke) och i april kontaktade tv-produktionen Mattias och berättade att de var utvalda och att det var dags för bröllop den 20 maj.

Tiden fram till vigseln smidde tv-teamet och barnen planer. Föräldrarna fick inget veta om vad som skulle utspela sig under den stora dagen.

– Ni har varit jätteduktiga på att hålla det hemligt, säger Sofia till döttrarna.

I Fixa bröllopet får barnen bestämma tema för föräldrarnas bröllop. Döttrarna Jacobsson valde ett fantasy-inspirerat alvtema.

– Vi var inspirerade av tv-programmet Barda, berättar Alicia.

Föräldrarna sminkades och fick se sig själva och gästerna utklädda till alver, med spetsiga öron och allt som här därtill.

Tv-inspelningen och vigseln ägde rum på Glada hästen i Veckholm, Ål. Där fanns bland annat möjlighet att få ägna sig åt beridet bågskyttet.

– Först tänkte vi att mamma och pappa skulle få rida och samtidigt skjuta pilbåge, men det var nog lite för svår för att de kan inte rida, berättar Molly.

Mattias och Sofia fick i uppgift att hitta till sitt eget bröllop. På vägen måste de bland annat klara sig förbi orcher, som såg riktigt läskiga ut.

– Jag blev rädd själv, även fast jag visste att de inte var riktiga orcher, berättar Joline.

Programmet sänds klockan 19 på fredag på Barnkanalen. Mattias och Sofia ångrar inte sin medverkan.

– Det skulle vara jättekul att få göra det igen, säger Mattias.

– Ja, men nu är vi ju redan gifta, skrattar Sofia.