Enköping

– Vi har varit bortskämda med en fuktigare försommar de senaste åren. Nu är det otroligt varmt, säger Johan Kullsand, växtodlingsrådgivare vid Hushållningssällskapet i Uppsala län.

Än är det inte krisläge men det behövs regn, och det snart.

Artikelbild

| "För tre år sedan tog jag 16 bal per hektra, nu blir det sex stycken" säger Rasmus Johansson som körde balpress söder om Grillby på torsdagen.

– Annars riskerar skörden att torka bort, eller reduceras i brist på vatten och näring, säger Johan Kullsand.

Framför allt är det den ihållande värmen som gör läget besvärligt. Hur det påverkar åkrarna beror lite på jordarter och geografiskt läge.

– De tidiga sådderna i Enköpingstrakten fick lite regn i början av maj, där ser det förhållandevis bra ut med tanke på hur torrt det är. De är sämre upp mot Uppsala, säger Johan Kullsand.

De höstsådda grödorna visar tecken på närings- och vattenbris men ser relativt bra ut ännu.

Artikelbild

| "Det är väldigt tidigt, 20 dagar tidigare än i fjol men då hade vi en kall vår", säger Mats Ekström, mjölkbonde i Kårsta.

– Generellt är det lerjordar i hela Mälardalen och de är mer vattenhållande, säger Johan Kullsand.

Värmen gör också att insektsangreppen ökar.

– Det är jordloppor i vårsådden och ftritflugor vilka äter och gör skada på speciellt små plantor. Bladlössen är på gång också och det har varit ovanligt mycket rapsbaggar i höstrapsen, vissa fält är helt uppätna, säger Johan Kullsand.

Vallskörden är igång sedan över en vecka på vissa ställen, enligt Johan Kullsand omkring tio dagar tidigare än normalt.

– Jag har inte varit med om så tidig vallskörd på de tio år jag jobbat, runt månadsskiftet maj-juni är det vanligare att man är igång med vallen, säger han.

I Kårsta utanför Grillby körde mjölkproducenten Mats Ekström vall redan den 21 maj.

– Det är väldigt tidigt, 20 dagar tidigare än i fjol men då hade vi en kall vår, säger han och berättar att kolleger i Sundsvallstrakten tog första vallskörden en månad efter att snön försvann.

Kvalitén tror han är bra men kvantiteten oroar. Vallen växer inte, den torkar bort.

– Men det gäller att koncentrera sig på saker vi kan styra över och detta gäller inte vädret. Nu gödslar vi inte efter första skörden eftersom det kan bränna bort vallen, kvävet försvinner dessutom uppåt istället för ner i jorden så det är bortkastat jobb.

Han överväger att skörda spannmålen tidigt och ensilera den för att säkra tillgången på grovfoder till korna. Några lager av grovfoder finns inte då förra årets skördar var dåliga.

– Och det är lättare att köpa in spannmål än grovfoder, säger Mats Ekström.

Torkan kan även innebära att halmskörden blir låg och många djurproducenter är beroende av halm till både strö och foder.

Även om andra vallskörden ser ut att bli dålig kan det jämna ut sig till den tredje skörden.

– Än är det inte kris, vädret kan slå om och det blir en blöt sommar. Det vore underbart för mej, konstaterar Mats Ekström.