Wilhelm har flugit på semesterresor flera gånger tidigare tillsammans med sin familj. Det har alltid gått bra, tills den här gången. Wilhelm har en funktionsnedsättning, Downs syndrom.

Resan till Kroatien hade gått bra och deras vistelse där hade också varit bra. Det var när familjen Gauffin skulle flyga hem den 10 september som Wilhelm inte ville gå in på flygplatsen i Rijeka. Han hade panik och vägrade följa med.

Stefan drog med sig Wilhelm in och bar honom så långt som uppför en trappa inne på flygplatsen, men det var helt omöjligt att få med sig Wilhelm längre än så.

Artikelbild

| Stefan och Anna tittar bland anteckningarna från många telefonsamtal om händelsen.

– Han är inte så liten längre. Han skrek och slog mig. Sen satt han på golvet där och sa bara nej, nej, nej, berättar Stefan.

Tiden gick fort. De försökte förgäves med alla medel få Wilhelm att följa med. Familjen frågade efter läkare. De fick lugnande medicin till Wilhelm, men den hjälpte inte.

– Det var bara att stanna kvar och säga hej då till familjen, säger Stefan.

– Alla vi storgrinade säger Anna.

Stefan stannade med Wilhelm. Anna fick i all hast packa om resväskorna på plattan nedanför planet för att Stefan och Wilhelm skulle få sitt bagage. Sedan flög Anna tillsammans med andra barnen, Vincent och Neo, hem till Sverige.

Till en början var Wilhelm glad och lättad över att slippa flyga. De hyrde en bil och åkte tillbaka till lägenheten i Fiorini. Som tur var kunde de fortsätta att bo i den lägenhet som Annas mamma har där.

Dagen efter ringde Stefan försäkringsbolaget Folksam för att förklara situationen. Efter flera samtal med olika personer hänvisades han till Falck Global Assistance, som gav honom beskedet att han först måste ha ett beslut från Folksam innan han kunde få en hyrbil för hemresan.

Men det blev avslag från Folksam. Även efter ett intyg från en överläkare på Akademiska barnsjukhuset, som förordade ett annat transportmedel än flyg för Wilhelm hem, blev det nej.

Intyget beskriver bland annat hur Wilhelm på grund av sin funktionsnedsättning kan hamna i situationer som blir skrämmande och ger ångest, utan att det går att förutse.

För försäkringsbolaget var inte Wilhelms flygrädsla ett tillräckligt skäl för att hjälpa familjen.

– Folksam säger att de behandlar alla barn lika, oavsett om de har funktionshinder eller inte. Jag tycker inte att man kan dra alla barn över en och samma kam. Om det däremot hade hänt en olycka, då hade Wilhelm fått hjälp, säger Stefan.

Lördagen 15 september började Anna köra med bilen från Enköping till Kroatien. Sent på söndagskvällen, efter över 200 mil, var hon framme hos Wilhelm och Stefan.

Efter en dags vila påbörjade de tre resan hem mot Enköping och återföreningen för hela familjen. Barnens mormor tog hand om Neo och Vincent på hemmaplan.

– När vi kom hem var Wilhelm verkligen glad. Han var jätteglad när han kom tillbaka till skolan också, berättar Anna.

Väl hemma i Enköping tänker nu familjen Gauffin kolla med andra försäkringsbolag för att se om de skulle ha ställt upp och ordnat hemresan för Wilhelm i en liknande situation.

Kajsa Moström, presschef på Folksam, ger följande kommentar till ärendet med familjen Gauffin:

"Vi kan bara beklaga den situation som uppstod och har full förståelse att situationen var jobbig för familjen. Reseskyddet i hemförsäkringen har sina begränsningar när det gäller ersättning när det som inträffar inte är oväntat. Generellt är det så att söker man vård innan en avresa för att behandlas mot något ersätter inte försäkringen kostnader som har samband med det."