– Chocken som kommer av att förlora ett barn. Man tror inte att det är sant. Jag känner till den, då jag är uppe i mitt egna sorgearbete. Så jag vet hur jobbigt det är för barnens föräldrar just nu, säger Riitta Liikanen.

I juli i år förlorade hon sin son. Då såg en nära anhörig till att starta en insamling på Facebook för att avlasta Riitta Liikanen ekonomiskt.

– Det hjälpte ju så mycket. Det var en sådan fin gest. Det är inte billigt när en människa dör, men sådant slapp jag tänka på, säger Riitta Liikanen.

När hon fick beskedet om trafikolyckan den 26 oktober där 16-åriga Elsa Jansson och 18-åriga Ronny Stark omkom, kände hon att hon ville hjälpa till.

– Att starta insamlingen blir lite som terapi för mig. Det är ett sätt att ge tillbaka. Vår son blev lika gammal som Elsa och spelade både fotboll och innebandy med Ronny.

Målet för insamlingen till Riitta Liikanens familj låg på 15 000 kronor. Det överskreds första dygnet. Samma målsättning sattes för insamlingarna till familjerna Jansson och Stark. Även denna gång nåddes målet omgående.

– Alla känner alla här och folk blir så otroligt givmilda när sådant här händer. Man blir så rörd att man brister. Människors givmildhet ger mig hopp för mänskligheten, säger Riitta Liitanen.

Hon vill även påpeka att orten inte har glömt den 60-åriga man som skadades allvarligt i samband med olyckan.

– Vi tänker även på honom och hans familj. Vi vet ju inte riktigt vem det är, men vi skulle gärna göra något för honom också. Vi behöver inte fler familjer som förlorar en anhörig.

Läs mer: Två avlidna i trafikolyckan efter extrem halka

Läs mer: Stort stöd via insamlingar efter dödsolyckan

Läs mer: Elever fick krisstöd i skolan