Det var under veckoslutet 2–4 mars som kvintetten Lina Sjöberg, David Melin och Ellen Bylund från Gimo IF samt Ebba Gårdmark och Simon Arnestrand från Öregrund IK försvarade kommunens färger i Folksam Cup, riksmästerskapet för landets bästa skidåkare i åldrarna 15–16 år. Tävlingen, som utgör säsongsavslutning för de flesta, avgjordes lagvis där landets olika distrikt tävlade mot varandra i olika delgrenar. Det gick bra för Upplandslaget som slutade på en sammanlagd tiondeplats, bland tjugo tävlande distrikt, efter grenarna skicross, 2,5 kilometer klassiskt, 5 kilometer skate samt avslutande stafett.

– Vi är nöjda med tiondeplatsen, det var jättekul att det gick så bra, även om tävlingen framför allt är en rolig avslutning på säsongen, säger lagmedlemmen Lina Sjöberg och tillägger leende:

– Det viktiga var att vi slog Gästrikland, som vi reste ihop med i buss till och från Värmland.

Varje distriktslag bestod av fyra tjejer och fyra killar vardera från de båda årskullarna 2002 och 2003, där resultaten från samtliga deltagare under de tre tävlingsdagarna sedan räknades samman till totalresultat. En tävlingsform som Lina gillar.

– Det är roligt att köra för ett lag, där allas insatser är lika viktiga för slutresultatet, menar Lina som själv har åkt skidor hela livet, och tävlat för Gimo IF sedan tioårsåldern.

Roligast med skidåkning är tävlingarna, tycker hon.

– Jag gillar att trycka på och köra på max, och det kan man göra när det är tävling. På tävlingar lär man också känna nya kompisar med samma intresse som man själv har. Jag har fått många kompisar genom skidåkningen, säger Lina.

Lagkollegan från Öregrund IK, Simon Arnestrand, instämmer i det mesta som Lina säger. Även han gillar att vara ute på tävling.

– En tävlingshelg som den här, med så många skidåkare från hela landet, är en häftig upplevelse. Det roligaste, förutom själva tävlandet, är att träffa alla skidkompisar från hela Uppland, säger Simon som åkt skidor så länge han kommer ihåg och tränat och tävlat mer seriöst i fyra-fem år.

– Bäst gillar jag lite längre distanser, exempelvis fem kilometer, och skate är vad jag tycker bäst om, säger han.

Duon är inställd på att fortsätta med skidåkningen även nästa säsong.

– Men först väntar fotbollssäsongen, säger Lina.

– Jag tänker fortsätta åka skidor så länge det är kul, säger Simon.