Valresultatet i länets kommuner blev en elegi framför allt för Socialdemokraterna, som tappade väljare i samtliga kommuner. För SD var kommunvalet däremot ingen sorgesång. Partiet gick framåt med mellan 4 och 8 procentenheter, och är näst största parti i två av länets kommuner: Östhammar och Älvkarleby.

Socialdemokraterna är fortfarande starkast i länet med ett undantag. I Knivsta hamnade S på samma procenttal som rejält backande Moderaterna (16,8), tätt följda av det lokala partiet KNU (15,7). En fempartikonstellation i Knivsta – bestående av S, V, MP, C och M – har inlett samarbete i majoritet.

I Tierp sjönk Socialdemokraterna som en sten (-12,8) och partiet förlorade makten efter många år. Numera styr en blågrön minoritet bestående av C, L, M, KD och MP som har 23 av 49 mandat i fullmäktige. I Östhammars kommun fortsätter S och C att styra. Partierna har dock tappat röster och inlett valteknisk samverkan med V för att uppnå majoritet.

C och S har bildat ny majoritet i Heby kommun. Enköping styrs efter valet av en minoritet bestående av allianspartierna och MP. Partierna får år 2019 leda kommunen med en budget av S-NE-oppositionen. När den ekonomiska politiken nyligen skulle röstas igenom valde nämligen SD att i huvudsak stödja den budget som S och Nystart Enköping lagt fram.

I Håbo fortsätter de fyra borgerliga partierna och MP att styra, samtidigt som SD ökar rejält. Det rödgröna blocket förlorade sin majoritet i Älvkarleby vid valet. Men S, V och MP kan med stöd av Centern ändå fortsätta att styra kommunen.