För initiativtagaren Linda Johansson har dansen blivit vägen ut ur en jobbig utbrändhet. Det var under en period av utbrändhet som Linda Johansson från Söderfors för knappt ett år sedan arrangerade en danskväll i ortens Folkets hus – mest för sin egen skull. Dansintresset, som hon odlat de senaste fem åren, pockade på, men hon hade svårt att hitta krafter att själv ge sig ut på allmänna danser.

– På premiärkvällen, 26 februari, kom det 35 personer. Efter det har jag fortsatt med konceptet, där huvudfokus är ställt på glädje, säger Linda Johansson.

För henne själv har dansen blivit ett sätt att samla krafter och att hitta tillbaka till det mer normala livet igen.

Artikelbild

| Dansglädjen är påtaglig under måndagskvällarna i Folkets hus i Söderfors. I förgrunden dansar Anne-Li Emanuelsdotter från Marma och Lars Borbos från Gävle fox.

– I dansen ska man inte ska tänka, utan gå på känsla, och dansen tar inte kraft av mig utan ger mig i stället kraft. Dansen läker mig, förklarar Linda Johansson.

Deltagarantalet har stadigt växt, med danssugna besökare alltifrån den egna kommunen till orter som Gräsö, Falun, Hudiksvall, Gävle och Edsbyn. Som mest har det varit 70 personer i Folkets hus under en måndagskväll, där det huvudsakligen dansas fox och bugg. Linda Johansson menar att hemligheten är det kravlösa konceptet, som bygger på att alla är välkomna, oavsett danskunskaper, att fokus är ställt på närhet och gemenskap – och på kramarna – som är ett viktigt inslag varje måndagskväll.

– Alla som kommer hit möts av en kram av mig, det är jag noga med, och det sätter liksom tonen. Jag tror att många som kommer hit ser måndagsdanserna som ett sätt att kliva av vardagskarusellen för en stund. Här kan man vara sig själv, och här får man värme och gemenskap, säger hon.

Uttalandet styrks av en liten rundfrågning bland besökarna, som samtliga lyfter upp ord som ”gemenskap”, ”familjekänsla”, ”värme” och ”närhet” när de beskriver danskvällarna i Folkets hus. För många har måndagen plötsligt blivit bästa dagen i veckan, exempelvis för Anne-Li Emanuelsdotter från Marma.

– Jag lever för de här kvällarna, som både ger mig motion, värme och livsglädje. Jag älskar hela grejen, vi är som en stor familj här, säger hon.

Rolf Gullberg från Valparbo har dansat flitigt i tiotalet år, ofta flera gånger i veckan och året runt. Även för honom tillhör danskvällarna i Söderfors höjdpunkterna i tillvaron.

– Jag åkte hit första gången i maj, och har blivit fast. Jag mår framför allt bra av att dansa, och den sociala biten man får här är fantastisk, vi håller ihop, säger han.

En annan viktig trivseldetalj är fikapausen i halvtid. Även fikaserveringen håller hög nivå, visar det sig.

– Vår fikaansvariga Margareta är helt fantastisk, det är bara att titta på vad hon erbjuder på serveringsbordet, säger Linda Johansson och pekar mot fikahörnan.

Jodå, nog finns det fika alltid. Bakom disken står Margareta Berglund, som varje vecka helt ideellt står för både ­utbud och servering i fikahörnan.

– Jag var med och dansade först, men upptäckte snart att jag trivdes bäst i fikaavdelningen. Belöningen är all god respons och all uppskattning, det räcker långt för mig, säger hon själv.

Nästa steg i utvecklingen av konceptet ”Dansa i Söderfors” är, berättar Linda Johansson, att få fart på den dansförening som rent formellt redan är bildad.

– På sikt ger det möjligheter att skapa lite större evenemang, med exempelvis levande musik från scenen, säger Linda Johansson.