Trots att viss bevisning finns mot de tre misstänkta männen, berättade vice chefsåklagare Magnus Berggren på en presskonferens på måndagen att ett fortfarande saknas: filmen som visar ett övergrepp begås.

– Polisen har tillgång till visst bild- och filmmaterial, men inte det materialet som visar det påstådda övergreppet, säger Magnus Berggren.

Det var på söndagsmorgonen som polisen fick larm om en pågående gruppvåldtäkt i en lägenhet i Uppsala. Händelsen hade då direktsänts i en sluten grupp på Facebook med tiotusentals medlemmar, och över 200 personer ska ha sett sändningen. Det var när några av dessa tittare larmade polisen om vad som höll på att hända som de ryckte ut till lägenheten. På filmen ser man hur polisen kommer in i bilden, innan filmen stängs av. Några timmar senare kunde Uppsalapolisen bekräfta att tre män, födda -92, -96 och -98, gripits.

Artikelbild

Magnus Berggren berättar att två av männen i nuläget är skäligen misstänkta för våldtäkt, medan en av männen är misstänkt på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden. Hur gammal den misstänkte som sitter anhållen på sannolika skäl är vill Magnus Berggren inte säga.

– Detta är ett allvarligt sexualbrott som vi utreder och därför lämnar vi inte fler detaljer i nuläget. Ett förhör har hållits, och fler är planerade de närmsta timmarna - jag gissar att ett förhör hålls just nu.

Vad som framgått av förhöret vill man inte gå in på för att inte påverka någon inblandad i fallet, men Magnus Berggren berättar att vissa detaljer som kommit fram i förhöret har lagts till bevisningen. Vissa fynd har också gjorts i lägenheten.

Att ett brott dokumenteras offentligt är ovanligt och skulle enligt Magnus Berggren kunna lägga till ytterligare misstankar om brott i utredningen.

Artikelbild

– Det är väldigt ovanligt att brott filmas och läggs ut på det här sättet, men det har hänt några gånger runtom i världen. Dokumentationen skulle kunna utgöra sexuellt ofredande och spridningen skulle kunna bli grovt förtal - det får polisen ta ställning till under förundersökningens gång.

Eftersom polisen inte har tillgång till det videomaterialet som påstås finnas, vänder man sig nu till allmänheten för att få hjälp med att samla bevisningen.

– Det är av central betydelse att vi får in allt material. Har man tillgång till det uppmanar vi att man hör av sig till polisen och lämnar in det. Men sprid det inte på andra sätt - det är en förlängning av övergreppet mot kvinnan att sprida filmen vidare.

Om du har tillgång till filmen kan du maila in den till registrator.mitt@polisen.se, eller gå in på polishuset så kan de föra över filmen där.