I Stadsparken kämpar sig de första gröna blomskotten genom den ännu tjälhärjade marken samtidigt som ett gäng barn fått ta av sig de tunga vinterjackorna för att lätt och ledigt springa omkring på lekplatsen. Hit har Gunnel Nilsson sökt sig under sin dagspromenad som blivit lättare i och med att solen och våren knackat på.

– Jag bor bara ett par hundra meter härifrån och Stadsparken är min gröna oas. Årstidernas växlingar behöver man - det har sin charm att det aldrig är enformigt, säger hon.

Samtidigt har de skenande plusgraderna redan ställt till problem då räddningstjänsten under tisdagen fick släcka en gräsbrand i Årsta och SMHI varnar för fler bränder.

Artikelbild

| Gunnel Nilsson tar en paus i Stadsparken - hennes oas oavsett årstid.

Men vid Fyrisån råder det ingen risk för brand och Hans och Eva Qvarnström insuper atmosfären.

– Man har väntat länge på solen. Det är även trevligt att se blommorna som sticker upp och folkströmmarna som rör sig längs med Fyrisån när vädret tillåter, säger Eva Qvarnström.

Rader med människor fyller bänkarna. Många dricker kaffe för att hålla sig varma men de finns även de som valt att gå på en svalkande favorit som hör våren till.

– Alla blir så jävla bra humör när solen kommer fram och det gäller att njuta så länge det går, säger Cia Lindgren som tillsammans med Sofia Englund valt att ta årets första glass utomhus.