Åklagaren och polisen misstänker att en konflikt mellan två släktgrenar ligger bakom skjutningen:

– Enligt målsägarsidan finns en fejd sedan åtta-tio år tillbaka. De tror att det är anledningen till skjutningen och det är också det tänkbara motiv jag kommer att presentera vid huvudförhandlingen, säger chefsåklagare Lars Göransson.

19-åringen nekar till att ha något att göra med skjutningen:

– Jag har ännu inte hunnit läsa åklagarens stämningsansökan men min klients inställning är att han nekar till brott, säger mannens försvarare, advokat Ivan Fialdini.

Det var strax före klockan 01, natten mot den 12 augusti, som flera skott sköts mot ett bostadshus på Bruno Liljeforsgatan i Uppsala. Skotten träffade olika ställen på fasaden, men enligt åtalet var de riktade mot en lägenhet där flera familjemedlemmar befann sig. Ett tiotal personer fanns i bostaden, både vuxna, ungdomar och små barn. Fyra av dem stod ute på balkongen, bland dem en flicka i 11-årsåldern. Ingen person träffades av några skott.

Enligt målsäganden och vittnen var skytten passagerare på en moped som stannade till utanför huset. Gärningsmannen sköt minst fem skott innan mopeden försvann från platsen.

LÄS MER: Barn fanns i lägenheten

Den 19-årige man som nu åtalas greps någon timme efter skottlossningen i en bil i området, tillsammans med ytterligare två män. I ett PM från gripandet beskriver polisen att mannen uppträdde lugnt och gav intryck av att vara helt oförstående till gripandet. I polisförhören säger 19-åringen att han befann sig i en lägenhet i närheten av brottsplatsen och hörde när det sköts mot huset.

Bland åklagarens bevis mot 19-åringen finns utpekanden från två av de målsägande som fanns på balkongen när skotten avlossades:

– De säger att de sett och känt igen honom. Därutöver har jag åberopat två vittnen som bor i samma hus som de målsägande, säger Lars Göransson.

Vittnena har enligt åklagaren beskrivit att gärningsmannen haft kläder av samma modell som 19-åringen bar när han greps.

Vapnet som användes har inte hittats. Däremot har åklagaren annan teknisk bevisning mot 19-åringen:

– Det finns krutstänk på händerna och ytterligare några på kläderna. Det har undersökts och kan inte komma från fyrverkeripjäser.

Samtliga greps och förhördes av polis. Ytterligare en man greps någon timme senare. Tre av de gripna släpptes senare och har avförts från utredningen medan 19-åringen häktades misstänkt för mordförsök. Han åtalas nu för mordförsök, alternativt grovt olaga hot, samt grovt vapenbrott. Rättegången mot mannen inleds i början av november.