Omkring tusen personer har sökt sig till IFU Arena under Kristi Himmelfärdshelgen. Merparten av platserna är förbokade, men det finns platser över.

– Vi brukar vara mellan 1200-1500 personer, så det finns platser om fler blir intresserade, säger Jesper Björkman, ordförande i föreningen Birdie som är huvudarrangörer för evenemanget.

För Jesper Björkman blir detta det 12:e året som han är med på Birdie. Detta är dock första gången som han är med som ordförande i styrelsen och därför bär huvudansvaret över de drygt 80 volontärerna i "Birdie Crew".

Artikelbild

| Dataspel står på schemat i IFU Arena under helgen.

- Vi har planerat detta sedan i augusti förra året. Det är häftigt att få vara med i ett så stort projekt och att få vara spindeln i nätet. Det är mycket jobb men det är kul att lösa alla problem som brukar uppstå, säger han.

Och visst krävs det en del förberedelser för att anordna en så stor datafest som Birdie ändå är. För det första ska alla drygt tusen deltagare ha var sin sittplats, sedan ska varje plats ha en fungerande internetuppkoppling och tillräckligt med strömförsörjning. Arrangörerna uppger att det gått åt ungefär en mil tejp till att fixa golv, kablar, bord och väggar. Uppkopplingen då? Jo, totalt delar deltagarna på två fiberlinor om 10 gigabit per sekund vardera.

När UNT besökte Birdie vid 16-tiden på öppningsdagen anordnade man en tävling i så kallad "PC-mod", det vill säga datorer som deltagarna själva byggt. Oväntat nog var det den minsta datorn i startfältet som drog flest blickar till sig, en skapelse signerad Uppsalabon Björn Grundström.

– Den består egentligen bara av delar som jag hade hemma, det enda jag köpt till är själva lådan, säger han.

Artikelbild

| Björn Grundströms hemmabygge ligger nedsänkt i ett bad av rapsolja.

Han beskriver att det hela började med att han ville göra en dator som påminner om ett akvarium. Men eftersom vatten leder ström så fick det bli vanlig rapsolja istället.

– Olja används ju i till exempel transformatorer i elnätet för att kyla komponenterna, men i mitt fall är det dock mer en gimmick än till någon nytta. Oljan samlar tillslut på sig dam och blir ledande. Antagligen härsknar den också, säger han.

Artikelbild

| Björn Grundström, till vänster, fick svara på många frågor om sin dator på torsdagen.

Men den går att använda nu?

– Absolut! Den har även bluetooth och wifi så man kan exempelvis använda den till att streama film från Netflix till tv:n, säger han.

Artikelbild

På söndagen avslutas festivalen och arrangörerna får då hjälp av Knivsta scoutkår med städning och undanröjning.

LÄS MER: Här ska det dataspelas i tre dygn