– Vi har många ingripanden i Gottsunda och jag är bekymrad över läget. Det är klart att vi gärna skulle kunna vilja ha en polisstation med mycket folk där, men jag tror att alla vet att svensk polis har det väldigt ansträngt, säger Carin Götblad som är regionpolischef för Region Mitt, dit Uppsala tillhör.

Tidigare var hon länspolismästare i Stockholm, och säger att hon därifrån har bra erfarenheter av små lokala poliskontor. De ger mycket i förhållande till satsningens storlek, menar hon, och ska vara en komplettering till de radiobilar som åker runt.

– Kontoret är till för alla skötsamma människor i området som vill ha kontakt med polisen. Gamla tant Berta ska veta att varje torsdagseftermiddag finns de där två konstaplarna som hon har förtroende för på plats. Hon ska också kunna få deras mobilnummer så att hon kan nå dem andra tider.

Att ha särskilda närpoliser som kan åka hem till familjer för att bygga relationer vore idealiskt – men också ett helt omöjligt uppdrag för polisen i dag, säger Carin Götblad

– Vi tappar folk samtidigt som befolkningen på kort tid ökat med framför allt många fler unga män. Och vi vet att unga män, oavsett var de kommer ifrån, begår fler brott. Vi har också ett ökat terrorhot. Vi får göra så gott vi kan utifrån våra resurser.

Hur ska man nå föräldrarna då, om det är viktigt i ett förebyggande arbete?

– Vi kan koppla på volontärer och ha möten med föräldragrupper, så att vi får ut mer av varje polis. Att jobba med alla goda krafter i civilsamhället är en hjärtefråga för mig och vi håller på att bygga upp både ett ungdomsråd och ett äldreråd i Gottsunda.

Skulle du vilja se en närpolisreform om det var möjligt?

– Det är ett annat samhälle i dag än tidigare, med ett farligare klimat med bland annat mycket skjutningar. Vi måste ha poliser som gör mer ingripanden än vad närpolisen gjorde. Men vi skulle absolut behöva mer tid till att jobba förtroendeskapande.

Uppsalapolisen har sedan i höstas gjort en särskild satsning på att bekämpa gängkriminalitet, bland annat i Gottsunda, vilket enligt Carin Götblad resulterat i ett stort antal vapenbeslag.

– Vi omhändertar jättemycket vapen. Detta offensiva arbete har gjort att vi, peppar peppar, inte haft så många skjutningar som jag är rädd för att vi annars skulle ha haft. Människor kräver, med all rätt, att vi ska vässa vår förmåga att agera så att det får konsekvenser för de individer som har livsfarliga beteenden.