Mohammad Soltani och hans klasskompisar Amin Alidadi och Noorullah Hussaini är alla 19 år och går på Sprintgymnasiet i Uppsala. De berättar att de blev arga när de läste UNT:s reportage om hur killgäng i city gör unga tjejer rädda.

– Jag förstår tjejerna. Om det hände mig skulle jag också känna mig otrygg, säger Amin Alidadi.

– Det borde finnas övervakningskameror och fler borde polisanmäla när de råkar ut för något. Killarna som gör sånt måste straffas, säger Noorullah Hussaini.

Artikelbild

Nyhetsrapporteringen fick dem också att bli oroliga. De insåg att många svenskar nu kanske kommer att dra alla invandrarkillar över en kam.

– Efter att jag fick höra om hur killgängen beter sig undviker jag helst stan. Det känns som att alla svenskar tänker att jag är en av dem som gör dumma saker, säger Mohammad Soltani.

Ingen av dem har varit särskilt ofta på stan tidigare heller, och de har inte själva sett killgäng trakassera tjejer. Men de kan förstå att en del som är nyanlända väljer att åka till centrum, eftersom många inte har någon annanstans där de kan träffas.

På Sprintgymnasiet går nyanlända elever som läser språkintroduktionsprogram. I det stora normprojekt som dragits igång där efter UNT:s artiklar har skolans elever ägnat många lektioner åt att diskutera jämställdhet, sexuella trakasserier och otrygghet.

– Det är jättebra att prata om det här så att de som inte vet lär sig. Jag tror att alla vill veta hur man ska göra i Sverige, säger Amin Alidadi.

De har också insett att de inte ska gå i stora gäng, utan dela upp sig i mindre grupper, eftersom gängen lätt kan upplevas som hotfulla även om de inte är utåtagerande. Att man i gängen ofta pratar på ett språk som omgivningen inte förstår gör det inte bättre.

– Kanske tror andra ibland att gängen pratar om och skrattar åt dem fast de inte gör det, säger Noorullah Hussaini.

Alla tre tycker att det är svårt att lära känna svenskar, och de är rädda för att det nu kommer att bli ännu svårare. Mohammad Soltani åker varje vecka och spelar fotboll i Tierp bara för att få spela i ett lag med enbart svenskar:

– Jag trivs jättebra där och de är väldigt snälla. Jag önskar att fler svenskar skulle våga ge oss en chans, för vi är många som verkligen vill in i samhället. När någon pratar med mig på bussen känns det jättebra.

Läs mer: Killgäng i city gör tjejer otrygga

Läs mer: "Stadsbilden i Uppsala har förändrats"