På torsdagseftermiddagen pågick en stor polisinsats kring Bäverns gränd. Även ambulans och brandkår kallades till platsen efter att polis fått larm om att det förekom bråk på en adress. På grund av att en man uppträdde hotfullt fick gator stängas av och människor och boende innanför avspärrningarna kunde inte ta sig in i sina lägenheter. I samband med insatsen hoppade mannen ut från ett fönster. Han fördes till sjukhus med, enligt uppgifter till UNT, allvarliga skador.

LÄS MER: Stort polispådrag i centrala Uppsala efter incident

Att påkalla stor uppmärksamhet från samhället och ta stora polisresurser i anspråk är i sig inte en brottslig gärning, säger Per Bjurström, RLC-befäl vid Uppsalapolisen. Det räcker inte för att polisen ska beteckna händelsen som ett brott.

– Det finns ingen brottsmisstanke mot den här personen som det ser ut just nu. Den stora uppståndelsen är i sig inte brottslig, inte heller att den här personen påkallar stor uppmärksamhet från samhällets sida, säger Per Bjurström.

Mannen uppges ha varit psykotisk när han hoppade ut från fönstret. Han vårdas ännu på fredagen på Akademiska sjukhuset med allvarliga skador.

Innan mannen hoppade från fönstret lade räddningstjänsten ut en stor luftkudde som skydd under fönstret på den fastighet där mannen befann sig i syfte att ge skydd om mannen skulle hoppa.

När räddningstjänsten behövde justera lufttrycket med hjälp av en portabel påfyllningsmaskin fick de problem.

– Vi fick inte komma innanför avspärrningarna eftersom polisen bedömde det som för farligt att gå in, säger Torbjörn Mattson, brandinspektör vid Uppsala brandförsvar.

Så mannen landade på en funktionsoduglig luftkudde?

– Nej, den var inte trasig. Kudden låg där men vi kunde inte fylla på så att den höll sig på rätt nivå, säger Torbjörn Mattson.

– Hade vi haft rätt förutsättningar hade individen klarat sig helt oskadd, för så bra är kudden. Problemet var också att mannen kastade ner knivar och andra föremål på kudden.

Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik bekräftar att det var för riskfyllt att fylla på luftkudden - säkerheten för räddningspersonalen prioriterades.

Kan polisens stora insats ha föranlett att mannen hoppade ut från fönstret?

– Det är inget jag känner till och kan utveckla ett resonemang om. Polisen hade i ett första skede inte mer information än andra. Vi måste fatta snabba beslut och utgå från det vi har. Bedömningen var då att spärra av ett större område för att förhindra att människor skulle komma till skada, säger Lisa Sannervik, Uppsalapolisens presstalesperson.

Var det rätt beslut att spärra av ett stort område?

– Vi får utvärdera det och det är inget som vi gör i media. Det här var en situation där man skulle omhänderta en man med psykotiskt tillstånd och agera efter det, säger Lisa Sannervik.

LÄS MER: Bussar försenades efter polispådraget

LÄS MER: Trodde det var en terrorattack