Två änder misstänks ha stenats ihjäl på en skolgård i Österbybruk, och en annan and ska ha krossats till döds på en badplats i Västerås. Bägge händelserna inom loppet av en vecka.

I varken Österbybruk eller Västerås har polisen i nuläget några misstänkta - men oavsett vem eller vilka som ligger bakom är de redan dömda.

Straffet? "Stening, livstid, dödsstraff". Beskrivningen av gärningsmännen? "Psykopater, idioter, hjärndöda, sadister".

Rättsväsendet består av "djurälskare" på Facebook. I en grupp, där nyheten först nådde internet, finns över 170 kommentarer där majoriteten osar av ilska. Flödet är till synes omodererat och det ena föreslagna straffet efter det andra radas upp. På UNT:s facebooksida har redaktionen haft fullt upp med att rensa kommentarer - och ändå har hatet hunnit sippra igenom.

Det är fullt förståeligt att djurplågeri väcker känslor, annat vore konstigt. Men att så många blir så förblindade av hat att de bara inte kan hejda sig? Att först fasas över hur hemskt det är att fåglar blivit stenade - för att nästa sekund tycka att det är helt rimligt att utsätta människor för samma sak.

Visst finns det en aning mer sansade kommentarer som påpekar att hemska "busstreck" förekommit i alla tider - med skillnaden att de då inte hamnade på varken sociala medier eller i tidningen. Att de i dag uppmärksammas av media är just på grund av den snabba spridningen - att den här typen av händelser idag når så många, så otroligt fort. Där blir då medias uppgift att försöka reda klarhet - finns polisanmälan, vad är brottsmisstanken, etcetera. Men facebookdomarna bryr sig inte om sant eller falskt, de tycks blinda och snabbt förvärras förslag på straff, kommentar efter kommentar.

Sociala medier har funnits ett tag nu, konsekvenserna av att vräka ur sig skit borde vara kända - men icke. Är det ett djur som far illa finns inget stopp. Och som vanligt är det VUXNA människor som i ena sekunden oroas över "dagens unga" för att i nästa uppmana till våld. Tanken på att vara en god förebild tycks aldrig ha existerat.

Att plåga djur är olagligt och förhoppningsvis kommer gärningsmännen ställas till svars och i de bästa av världar lära sig något. Ändernas öde är redan avgjort. Facebookhatarna? De fortsätter skrika.