Männen, 21 respektive 30 år gamla, är åtalade för människohandel alternativt grovt koppleri. De greps i somras i Uppsala och har sedan dess suttit häktade medan utredningen pågått. På onsdagen satt de i rättssalen i Uppsala tingsrätt bredvid sina försvarare och lyssnade till åklagarens omfattande beskrivning av misstankarna.

Männen åtalas för att ha vilselett och tvingat kvinnan till sexhandel i stor skala i Uppsala och Stockholm under en månads tid i somras. Kvinnan har i förhör uppgett att hon sålt sexuella tjänster vid ett hundratal tillfällen. När polisen gick igenom hennes mobiltelefon hittades 581 olika svenska mobiltelefonnummer som under en månad haft kontakt med henne för att boka sexköp eller fråga om priser och tjänster.

LÄS MER: Två åtalas för människohandel i Uppsala

I Uppsala hyrdes en lägenhet på en central adress. När polisen och socialtjänsten efter ett tips ringde på dörren en dag i juli hoppade de båda männen ut från balkongen, men kunde fångas in efter en kortare språngmarsch. I bostaden fanns den 18-åriga kvinnan som berättade att hon inte fått lämna lägenheten ensam och att hon tidigare under sommaren förts mellan olika lägenheter i Stockholm där hon sålt sex. Enligt kvinnan hade männen med hot och våld tvingat henne att fortsätta sexhandeln när hon ville sluta. Kvinnan var införstådd med att hon skulle syssla med prostitution men har i förhör sagt att hon tvingades utföra gärningar med kunderna mot sin vilja och inte fick behålla någon del av pengarna. I stället blev hon misshandlad, dödshotad och utsatt för våldtäkter, enligt hennes berättelse.

– Hon upplever att det är skönt att rättegången kommer igång, men är förstås påverkad av det som skett. Det har varit en påfrestande process, säger kvinnans målsägandebiträde, advokat Silvia Ingolfsdottir Åkermark.

Större delen av onsdagens rättegång hölls bakom stängda dörrar, för att skydda kvinnans identitet. Under den öppna delen av förhandlingen nekade de åtalade männen via sina försvarare till misstankarna. 30-åringen medgav att han visste att kvinnan sålde sex men nekade till att ha gjort något brottsligt och hävdade att han ska frias eftersom han inte känt till den svenska lagstiftningen på området, så kallad straffrättsvillfarelse:

–  Eftersom det är lagligt att sälja sex i Sverige var han av den uppfattningen att det även är lagligt att hjälpa den som säljer sex, summerade mannens försvarare, advokat Bengt-Göran Hugoson.

LÄS MER: "I går kväll var 100 sexköpare i farten i Uppsala"

30-åringen är även åtalad för bland annat tre fall av våldtäkt mot kvinnan, men nekar även på de punkterna.

Rättegången beräknas pågå i tio dagar, till stor del bakom stängda dörrar. Förutom kvinnan och de åtalade männen ska bland annat socialarbetare, anhöriga till de inblandade och personer som hyrt ut lägenheter till trion höras. Dessutom är 17 män åtalade för att ha köpt sex av kvinnan i Stockholm och Uppsala. De flesta av dem har erkänt.