En snabb rundringning till tre försäkringsbolag visar att det har varit många som anmält vattenskador i Uppsala.

– Vi har fått in ett 40-tal skador hittills i Uppsala. Det är mest översvämmade källare och tak som har läckt. Vi har väldigt högt tryck på telefon, så det kommer nog att bli fler skador, säger Caroline Starck, presschef på IF.

På sensommaren är det alltid många anmälningar, menar Folksam, och den extrema värmen under juli har inte gjort det lättare.

– De här veckorna är det alltid mycket åsknedslag, men också översvämmningar. Sedan har den här sommaren varit speciell på grund av den extrema värmen som kommit med många skogsbränder, säger Joel Lund, chef för skadeservice på Folksam.

För att försäkringsbolagen inte ska drabbas lika hårt av extremväder i framtiden arbetar man med vissa taktiker.

– Försäkringsbolagen påverkas av extremvädret genom att det finns risk för fler bränder, översvämningar och stormar, vars skador vi är med och betalar för. Därför bidrar vi på alla sätt vi kan med till exempel data kring hur antalet skador utvecklar sig, och vad man kan göra för att slippa drabbas, säger Caroline Starck.

Att försäkringsbolagen jobbar med de här frågorna kanske inte är så konstigt med tanke på att extremväder kan bli en dyr historia.

– En översvämning i en villakällare kostar 50 000 kronor i snitt, men det kan lätt dra iväg mot en halv miljon beroende på inredning, säger Håkan Franzen, hemförsäkringsexpert på Trygg Hansa.