15 april är det deadline för dubbdäck så länge det inte råder, eller befaras bli, vinterväglag. Samtidigt som Uppsalas bilägare ska övergå till sommardäck rustar bytesstationer för högt kundtryck under slutdagarna. Enligt Johannes Linder, stationschef på Däckskiftarna vid ICA Maxi Gnista, har det kyliga vårvädret fått folk att avvakta med sina däckbyten. Stationen har varit öppen sedan mitten på mars och brukar byta bildäck under två månader på våren respektive hösten.

– Hittills har det varit färre bilar. I mars brukar det generellt sett vara bra trafik hos oss. I år har vi knappt haft några bilar under den perioden och först nu börjar det dra i gång på riktigt, säger han.

Vad är dina förväntningar på de kommande dagarna?

Artikelbild

| Högt kundtryck förväntas dagarna innan 15 april då sommardäcken ska vara på.

– Att det kommer bli ett ruskigt bra tryck. Runt lunchtid och fram mot klockan 17 börjar det fyllas på med bilar, annars är flödet relativt jämnt. Inför helgerna kallar vi in extra personal och för att kunna vara tre personer per bil. Totalt kan vi ta emot tre bilar åt gången.

Hur lång tid tar ett däckbyte?

– Det tar mellan två och fem minuter. På äldre bilar kan det ta längre tid, ifall det finns några rostiga eller trasiga delar.

Vad behöver kunder förbereda inför ett däckbyte?

Artikelbild

| Högt kundtryck förväntas dagarna innan 15 april då sommardäcken ska vara på.

– Egentligen bara att de tar med sina nya däck.

Han uppger att de tar emot upp till 200 bilar per dag. Ägaren till en av bilarna som ska byta däck på tisdagen är Anna Nygren. Hon uppger att hon oftast byter sina däck på drop-in.

Artikelbild

| Ett däckbyte tar 2–5 minuter per bil.

– Det är smidigt och går otroligt snabbt. I år var det svårare att välja datum eftersom det i princip var vinterväder i morse. Jag bestämde mig ganska spontant på förmiddagen, säger hon.

Har du provat att byta däck själv?

Artikelbild

| Ett däckbyte tar 2–5 minuter per bil.

– Ja, det har jag. Och det är inte min grej, säger hon med ett skratt.

Det är polisen som tar de slutgiltiga besluten kring om det råder vinterväglag eller ej – men SMHI bjuder på värmande prognoser.

Artikelbild

| Målsättningen är att vara tre personer som arbetar med varje fordon som ska byta däck.

– På måndagen hade vi blötsnö och regn över Uppland, men vägbanorna är samtidigt relativt varma. Därför finns det ingen större risk att snön lägger sig igen. Det är först fram mot nätterna som temperaturen kan falla och då skulle det fortfarande kunna bli ishalka, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Han uppger att värmen kommer börja leta sig in i länet mer och mer under veckans gång.

Artikelbild

| "Runt lunchtid och fram mot klockan 17 börjar det fyllas på med bilar", säger stationschef Johannes Linder.

– Under dagarna som kommer lär det bli ganska många plusgrader, upp mot tio i slutet på veckan. Nätterna lär fortsatt vara kyliga, med ett par minusgrader, men nu ser vårvärmen ut att nå Uppsala på riktigt, säger Jon Jörpeland.