Fanor vajade röda med socialdemokratiska slagord och blågula för Sverige och EU när hundratals personer gick i Socialdemokraternas första maj-tåg som rörde sig mellan Vaksala torg och Parksnäckan. På scenen bytte en rad av Socialdemokraternas toppnamn i länet av varandra, SSU:s nyligen tillträdda ordförande Thea Blom höll sitt första första maj-tal på Parksnäckans scen och tog tillfället i akt att berätta om sin uppväxt och hur den format hennes politiska världsbild.

I fjol första maj-talade dåvarande näringsminister Mikael Damberg (S) på samma scen och partiet arbetade då aktivt inför 2018 års riksdagsval. I år låg fokus istället på det stundande EU-valet den 26 maj. Femtenamnet på Socialdemokraternas EU-lista är uppsalabon EvinIncir. Från Parksnäckans scen höll hon ett tal om hur viktigt det stundande EU-valet är då det avgör vilket politiskt klimat som ska prägla Europa.

– Hat, klyftor och våld är inte naturkrafter. Vi kan stoppa den spiralen för ett bättre Sverige, Europa och värld. Folkomröstningen är ett val för vilket Europa vi vill ha, sa hon i sitt tal.

Artikelbild

| Agnes Jonsson med hunden Evie. ”Jag är här för att visa att vi är många och starka”, sa hon efter första maj-tåget.

Läs mer:Hon vill in i Europaparlamentet

Inga-Lill Sjöblom, LO:s ordförande i Uppsala och Knivsta, berättade att senast man hade en ordförande från ett kommunalarbetarförbund som första maj-talare hette han Stefan Löfven som 2007 var förbundsordförande i IF Metall. Om Kommunals nuvarande förbundsordförande, Tobias Baudin, kommer på samma spår återstår att se men under första maj talade han om att de stora samhällsförändringarna inte är förbi.

– Den konstruktiva kamplusten lever kvar och vi är redo att ta oss an samhällets orättvisor, sa han från scenen och berättade att Kommunal allierat sig med Pensionärernas riksorganisation för att öka resurserna och förbättra villkoren inom äldreomsorgen.

Även klimatet stod på agendan. Främst bland de som tågade längre bak i tåget tillsammans med SSU Uppland. Sanna Stenberg, styrelseledamot i det lokala ungdomsförbundet, var en av dem som tågade för en bättre klimatpolitik i det egna partiet.

Artikelbild

| Tobias Baudin, Kommunals förbundsordförande. Senaste gången en Kommunal förbundsordförande första maj-talade i Uppsala var Stefan Löfven.

– Vi kan föra många parallella kamper och förbättra jämställdheten och välfärden. Men klimatfrågan måste vara nummer ett på agendan – det är den mest akuta frågan. Jag vill att mitt parti ska få en bättre klimatpolitik, berättade hon.