"Skolan ska få kosta, annars är vi losta!" och "Mer tid för varje elev!" Slagorden ekade mellan husväggarna i centrala Uppsala under lördagen när ett hundratal lärare från skola och förskola tågade från Fyristorg till Vaksala torg.

UNT har tidigare berättat om de så kallade effektiviseringskraven på förvaltningarna inom Uppsala kommun, där skolan ska hämta in drygt 100 miljoner av de totalt över 5 miljarder kronor de får.

En av de marscherande som protesterade mot just detta var Maria Strömbeck från Gluntens Montessoriskola.

Artikelbild

– Varje år upplever vi hur det stramas åt på ett sätt som drabbar elever och deras hälsa. Det blir omöjligt för oss lärare att fullgöra vårt uppdrag. Jag känner att vi inte hinner förbereda oss ordentligt, vilket är oerhört viktigt i en skola som ska vara inkluderande, säger hon.

– Vi hinner inte med betygssättningen, vi hinner inte ta rast ordentligt, vi är alltid stressade, fyller kollegan Per Frisell i.

Lärarmarscher hölls i flera städer runt om i Sverige under lördagen. Bakom initiativet stod flera grupper och aktörer som lärarnas två fackförbund och Lärar- respektive Förskoleupproret.

En som var med vid demonstrationen var Uppsala kommuns ledande skolpolitiker, Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden och tidigare lärare.

Artikelbild

| Johanna Riihimäki, förskollärare och engagerad i arrangerande Förskoleupproret, talade. "Vi måste säga stopp, det räcker nu", sade hon och fick applåder.

– Jag tycker att det är bra att lärarna höjer sina röster, och det är viktigt att vi lyssnar. I Uppsala kommun har alla förvaltningar ett effektiviseringskrav på sig, men skolan har ett lägre krav än flera andra förvaltningar. Skolan är prioriterad av mittenstyret, säger hon.

Tror du att de som protesterar i dag har märkt det?

Artikelbild

| Helena Hedman Skoglund (L) och Linda Eskilsson (MP) var med och lyssnade på de arga lärarna.

– Nej, det har de kanske inte gjort än. Men jag vill mer och är enig med lärarna om att vi behöver satsa på skolan.