Runt 100 000 personer väntas till Uppsala för att fira sista april. Inne i centrala delarna av Uppsala har det varit lite si och så med mobiltäckningen när många personer använder mobilnätet samtidigt. Men i år har flera operatörer satsat lite extra på Uppsala.

– Vi har fördubblat vårt 3G- och 4G-nät och har aldrig varit så bra rustade som i år, säger Lisa Blomqvist, presskontakt hos mobiloperatören Tre.

Under vintern har bolaget byggt två nya basstationer i Uppsala. Dessa förstärker mobilnätet kring Ekonomikum och forsränningen samt andra delar av Uppsala city. Och enligt Lisa Blomqvist finns det numera inte kvar någon särskild "nätskugga" att se upp för i centrum.

– Nej, den här kapacitetsförstärkningen innebär en stor förbättring. Samtidigt kan vi inte garantera att det går att kommunicera hundraprocentigt när så många använder mobilnätet samtidigt.

Om det inte går att använda telefonen som vanligt, är hennes tips att testa wifi-samtal om du har ett mobilabonnemang som stödjer 4G. Du kan också använda meddelandeappar som till exempel Facebook messenger, Viber och WhatsApp.

Det tipset ger även Magnus Österholm, nätexpert på Telenor. Han rekommenderar även att gå över från 4G till 3G genom att byta i inställningarna för mobilnät på mobilen.

– Då styr du över så att mobilen bara går över på 3G-nätet i en situation då många är på 4G samtidigt. Där får man vara lite mer för sig själv. Bara man kommer ihåg att ställa tillbaka.

Telenor har genomfört förbättringar genom att uppgradera kapaciteten på basstationerna. Områden som Telenor gett mer kapacitet åt är Ekonomikum, Nedre Slottsgatan, Stora Torget och Kvarngärdet.

– Tidigare år har vi ställt ut mobila mastvagnar på sista april men nu har vi satsat på basstationerna. De är mer kraftfulla och vi tror att vi ska klara av anstormningen på sista april, säger Magnus Österholm.

Hos Telia är svaret detsamma. Bolaget har förstärkt kapaciteten med nya basstationer i flera stora städer, däribland Uppsala. Det innebär att det ska gå att ringa och surfa utan problem där det samlas mycket folk, uppger Inger Gunterberg, presskontakt hos Telia.