I Uppsala kommun får Liberalerna preliminärt 5,3 procent i EU-valet – mer än en halvering jämfört med EU-valet 2014. Nationellt landar partiet på 4,1 procent.

– Det är givetvis ett katastrofresultat. Samtidigt är vi glada över att få ha kvar ett mandat när det var så nära att vi skulle bli helt utan, säger Malin Sjöberg Högrell, regionråd samt ordförande för Liberalernas länsförbund i Uppsala län.

Såväl hon som Uppsalas kommunalråd Mohamad Hassan (L) menar att petningen av Cecilia Wikström som förstanamn på EU-vallistan spelat stor roll.

– Lokalt har vi märkt att många väljare reagerat på petningen av Cecilia Wikström. Och med den långa erfarenhet hon har från EU hade hon kunnat höja nivån på valdebatterna, säger Malin Sjöberg Högrell.

Mohamad Hassan menar att partiet ända sedan 2014 haft svårt att veta hur de ska bedriva sin politik och locka väljare i hela landet. Just nu är det bara i fyra län partiet klarar fyraprocentsspärren: Uppsala, Skåne, Stockholm och Västra götaland.

– Risken är att vi blir ett storstadsparti och att vi missar den stora landsbygd vi har i Sverige, säger han.

Mohamad Hassan tycker nu att det är dags att byta ut partiledning, partistyrelse och valberedning och tillsätta en tillfällig ledning innan partistämman i slutet av juni.

– Jag är arg på hur partiet styrts. De som leder partiet måste rannsaka sig själva och ha självinsikt och lämna sina platser omgående, säger han.

LÄS MER: L-ledningens avgång krävs på fler håll