På kvällen den 12 oktober förra året hotade en 36-årig man kassapersonalen som arbetade i Lidl butiken. Mannen var maskerad och hade ett pistolliknande föremål. Under råntillfället fick han med sig pengar från en kassapparat och flydde sedan till fots.

När polisen kom till platsen hittades en plastpåse i närheten av mataffären som innehöll en leksakspistol, samt kläder som stämde överrens med rånarens klädsel. Bland annat fanns en keps i påsen där man påträffade DNA från mannen.

LÄS MER: Åtalas för butiksrån med leksakspistol

I januari i år anhölls 36-åringen i sin frånvaro, och greps sedan i början av april. Butikspersonalen har bland annat pekat ut mannen med hjälp av bilder från en övervakningskamera och tingsrätten bedömer vittnesmålen som mycket trovärdiga.

Mannen har hela tiden nekat till brott och uppgett att han troligen befann sig i Stockholm under kvällen när Lidl rånades. Han förklarar DNA-fyndet med att det ska ha överförts vid en lägenhetsflytt vid ett senare tillfälle. Enligt tingsrätten är mannens berättelse inte trovärdig och de bedömer att han hittat på berättelsen i efterhand för att slippa svara på frågorna i förhör.

Mannen har även stått åtalad för flera fall av nätbedrägeri. Han har anklagats för att ha sålt resepresentkort på nätet. Köparna betalade sammanlagt 25 000 kronor men resepresentkorten var tomma på pengar. 36-åringen har i förhör uppgett att han inte vet något om nätannonserna eller presentkorten.

Mannen dömdes vid Uppsala tingsrätt för rån samt tre fall av nätbedrägeri. Sammanlagt döms han till fängelse i två år och två månader, samt att han ska betala ut skadestånd till butikspersonalen på Lidl.