I dag är det en sliten polisorganisation som ska upprätthålla lag och ordning. De två poliser som vi träffar beskriver hur bemanningsläget har tärt, samtidigt som vardagen för poliser har hårdnat med skjutningar och med attacker mot polisen. Exempelvis slängdes en handgranat vid polishuset i Uppsala i höstas. Dessutom har de fyra senaste åren präglats av en mycket ifrågasatt och uppmärksammad omorganisation och av att många migranter kommit till Sverige, påpekar de.

LÄS MER: Explosion nära polishuset

– Det har varit för mycket på en gång. Många är slitna och börjar tappa motivationen. Får man då inte ordentligt betalt för jobbet känner man lätt ilska och frustration och börjar fundera på att byta jobb, säger Pernilla Arvidsson, polisinspektör.

Artikelbild

| Egentligen arbetar Pernilla Arvidsson på krimjouren, men under sommaren är radiobilen hennes kontor.

Har du själv funderat på det?

– Ja, och det trodde jag aldrig tidigare. Jag är blå in i själen. Men just nu är jag inne i en period där jag inte vill sluta, säger Pernilla Arvidsson.

Hon jobbar tillvardags på krimjouren. När poliser i yttre tjänst kommer in med en gripen tar hon över.

– Det är som på akuten när ambulansen kommer till sjukhuset och någon annan tar hand om patienten förklarar hon.

Artikelbild

| Pernilla Arvidsson menar att poliserna i grunden är för få.

Men nu väntar en sommar ute på fältet, i en radiobil med en kollega. Hon och två andra från hennes ordinarie arbetsgrupp arbetar i yttre tjänst för att fylla semesterluckorna. Valet är frivilligt och känns roligt, säger hon.

Vem täcker för dig på din ordinarie tjänst?

– De är fyra kvar på krimjouren som ska klara av semestrar och allt. Övrig kriminalpersonal och poliser från länet täcker upp en del.

Men det blir ändå luckor och skapas nya på andra ställen. Hon ger ett dagsaktuellt exempel.

– I dag är det tomt på krimjouren dag och kväll. De som egentligen jobbade till sju imorse är därför kvar nu på förmiddagen eftersom det kom tre gripna i natt, säger Pernilla Arvidsson.

Hade hon inte suttit klädd för yttre tjänst så hade luckan på krimjouren funnits, säger hon. Luckorna låser också upp personer som är i yttre tjänst, som inte bara kan lämna över en frihetsberövad person till nästa instans, eftersom den kanske är tom.

– Griper vi någon i dag får vi ta hela paketet med den hanteringen själva, det sades på vårt morgonmöte i morse. Det är som att ambulansen skulle åka in med en patient som de sedan får operera själv för att det inte finns folk.

Med i radiobilen i sommar har Pernilla Arvidsson kollega som inte vill berätta sitt namn eller vara med på bild. Han är polisassistent och arbetar i vanliga fall på utredningsgrupp tre, det som tidigare kallades gatulangningsgruppen. Där står han för civila spaningsinsatser, ofta planerade, och ofta mot kriminella nätverk.

– Vi har inget val och har inte haft på länge, utan beordras till yttre tjänst under sommaren. Det gör att min vanliga grupp är nedskuren under sommaren. Det är katastrof tycker jag, säger han.

Grundproblemet är att antalet poliser är för få, menar båda.

Vad borde göras åt situationen?

– Nu sitter vi redan mitt i skiten och det är för sent att göra något åt sommaren. Våra chefer och schemaläggare har verkligen gjort allt som går och lappat och lagat och fått till det. Men vi behöver bli fler, numerären är för liten, säger Pernilla Arvidsson.

Nya, unga poliser är också på väg in. Men det är inte så enkelt att det räddar upp bemanningsläget.

– Vi har förlorat så mycket kompetens i och med att många erfarna slutat. Det är fruktansvärt vad mycket vi tappat. Lönerna behöver höjas för att få dem och deras kompetens tillbaka. Jag tror att många är sugna på det om villkoren är bättre, säger Pernilla Arvidssons kollega.

LÄS MER: Lovar 100 nya poliser till Uppsala

Han tycker sig se att hungern hos kollegorna har gått ned när pressen i vardagen ökat.

– När jag var ny letade poliser alltid jobb när man inte hade något aktuellt som måste göras, man gick efter eget huvud. Nu vilar man huvud och själ i stället, inte för att man är lat utan för att det är nödvändigt. Många är mentalt väldigt nedkörda.

En annan konsekvens när personal tillfälligt går in i yttre tjänst för att fylla ut är att många utredningsärenden blir liggande, menar Pernilla Arvidsson.

– Det är som om brickorna på Ikearestaurangen inte tas hand om någon på andra sidan rullbandet. De ramlar bara i backen och bildar till slut en hög som någon får ta hand om senare. För oss gör väl det inget, det är bara att ta ett ärende i taget, men bakom varje utredning finns en målsägande som får lova att vänta, säger hon.