Efter larm om en beväpnad man som setts utomhus i närheten av Sävja kulturcentrum på eftermiddagen den 4 april inleddes en omfattande insats med polishelikopter och patruller med förstärkningsvapen, hjälmar och sköldar. Dörrarna stängdes till centrumanläggningen och inga barn fick ensamma lämna lokalen medan polisens insats pågick.

LÄS MER: Vapenman greps efter stor polisinsats

LÄS MER: Se bilderna från insatsen i Sävja

Efter fyra timmar greps en man i 20-årsåldern. Han häktades senare och stod på måndagen inför rätta i Uppsala tingsrätt, misstänkt för bland annat grovt vapenbrott, grovt olaga hot och grov stöld. En nära anhörig till mannen är medåtalad för grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

Enligt åtalet misstänks 20-åringen och den anhörige ha riktat vapen mot en man utanför en butik på Västgötaresan den aktuella dagen. Enligt åtalet befann sig flera skolbarn i närheten av platsen. Ingen person kom till skada. Både 20-åringen och den man som ska ha utsatts för vapenhotet är dessutom åtalade för innehav av narkotikaklassade tabletter. Enligt åtalet låg en narkotikaskuld bakom vapenhotet.

LÄS MER: Uppgifter – därför jagade polis vapenmannen

20-åringen är också misstänkt för att tidigare ha stulit två hagelgevär och ett kulvapen från en man i Uppsala som 20-åringen var ledsagare för. Enligt åtalet fick 20-åringen tillgång till nyckeln till vapenskåpet där ägaren förvarade gevären. Han misstänks dessutom vid flera tillfällen utan lov ha tagit ut sammanlagt 25 000 kronor med mannens bankkort och lagt beslag på pengarna. De gärningarna rubriceras som bedrägeri. Samtliga åtalade har i polisförhören nekat till brott på alla punkter.