DEN HÄR TEXTEN VAR ETT APRILSKÄMT. HÄR KAN DU LÄSA MER OM VAD DET HAR SKÄMTATS OM I ÅR.

De senaste åren har polisen i Uppsala haft en offensiv attityd mot livsstilskriminella. Polischefer har talat om att "krossa gängen", "hård konsekvensutsättning" och liknande.

Strategin har utvärderats av konsulter som kommit fram till att den inte leder till färre brott - snarare tvärtom. Enligt konsultrapporten har antalet stenkastningar mot polisbilar, hot mot poliser och liknande ökat med 43 procent i Uppsala sedan 2016.

Konsulterna har intervjuat kriminella personer och merparten anser att polisens tuffa linje stärkt deras aversion mot ordningsmakten.

Lars Andersson, enhetschef inom Uppsalapolisen, säger nu att den hårdföra strategin ska överges.

– Den har visat sig vara kontraproduktiv och därför ändrar vi taktik.

Ett nytt arbetssätt har tagits fram som går under namnet POLAS, Polis och avhoppare i samverkan. Modellen har utvecklats i samarbete med psykologiska institutionen vid Uppsala universitet.

Utvalda brottslingar kommer att bjudas in till träffar med poliser. Under mötena ska psykologer fungera som medlare och samtalsledare.

Poliserna och de livsstilskriminella ska föra samtal under avspända former för att bygga positiva relationer. På programmet ska även finnas sådant som pizzakvällar, armbrytning och promenader med polishundarna.

– Men POLAS rymmer också diskussioner om drogers skadeverkningar och kriminalitetens baksidor, säger Lars Andersson.

För att locka de brottsbelastade personerna att delta får de 800 kronor per möte.

– Det kanske sticker i ögonen på folk men vi tror att det blir väl investerade pengar. Kan vi få en enda person att sluta med brott gör samhället miljonvinster, framhåller Lars Andersson.

POLAS har ett system där skötsamheten mäts från 0 till 100 poäng. Varje poäng belönas med 50 kronor.

Den som uppnår 10 poäng får testa att ta på sig en polisuniform. Vid 30 poäng får en person sitta med i polisbilen under en fejkad utryckning. Vid 50 poäng kan man få skjuta med ett tjänstevapen, givetvis enbart med lösa skott.

Den nya modellen sjösätts idag, första april.

DEN HÄR TEXTEN VAR ETT APRILSKÄMT. HÄR KAN DU LÄSA MER OM VAD DET HAR SKÄMTATS OM I ÅR.