Det har gått en dryg vecka sedan två moskéer på Nya Zeeland utsattes för det terrordåd som krävde 50 dödsoffer och ett 40-tal personer skadades. Flera forskare varnar för att terrordådet kan ge ringar på vattnet.

– Tyvärr sprider sig extremism i världen. Det blir våld mot våld och folk börjar hata varandra. Men det här är enskilda personer och inte allmänheten, säger Ahmad Orfali, vice ordförande vid Uppsala moské.

Hundratals personer sökte sig till Uppsala moské under fredagsbönen bara timmar efter att världen nåtts av terrordådet på Nya Zeeland.

– Vi fördömde det som hänt och uppmuntrade människor till att vara toleranta, säger Ahmad Orfali.

Hur tror du att moskén kommer att påverkas av terrordådet?

– Folk känner sig otrygga när det händer något och jag tror att våra besökare kommer att bli försiktigare. Men det kommer inte att påverka vår verksamhet, säger Ahmad Orfali.

Representanter från Uppsala moské har träffat polisen för att diskutera oron efter attacken.

– Det är en naturlig oro när det sker en attack mot en moské. Vi hade ett samtal om läget och vad vi på polisen kan göra. Jag framförde synpunkterna till ledningen så att vi kan se över vad vi kan göra i nuläget och på sikt, säger Ulf Lundgren vid polisen.

Polisens presstalesperson Lisa Sannervik bekräftar att man haft rådgivande samtal med moskén och att polisen även varit på plats för bevakning under fredagsbönen.

– Det mottogs väldigt väl av besökarna, säger Lisa Sannervik.