Det var på söndagen som polisen larmades om en pågående våldtäkt i Uppsala efter att ha fått flera tips från personer som sett live-sändning av detta på Facebook. Enligt uppgifter ska det röra sig om två videor, varav det på den första videon visas tre misstänkta gärningsmän förgripa sig på en kvinna, och på den andra kommer polisen in i lägenheten och stänger av kameran. På söndagseftermiddagen kunde Uppsalapolisen bekräfta att tre personer sitter skäligen misstänkta för grov våldtäkt. De misstänkta gärningsmännen är födda -92, -96 och -98.

LÄS MER: Våldtäkt filmades i Uppsala

LÄS MER: Vittne till UNT: "Över 200 tittade på filmen"

LÄS MER: Fortsatte filma - när polisen kom

Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala, bekräftar på måndagen att männen är kvar i polisens förvar.

– Ja, enligt de uppgifter som jag har så sitter de fortfarande anhållna.

Det finns uppgifter om att man skymtat ett pistolliknande föremål i en av männens händer i en sekvens på filmen, har polisen omhändertagit något vapen i samband med gripandet?

– Det har jag ingen information om, det får du ta med den som leder förundersökningen.

På grund av brottets karaktär och med hänsyn till den utsatta kvinnan är polisen återhållsamma med ytterligare uppgifter, men Lisa Sannervik, presstalesperson vid Uppsalapolisen, har en uppmaning till människor som sett filmerna.

– Allt jag kan säga just nu till alla som sett filmen eller har tillgång till den: sprid den inte vidare. Spridningen i sig kan utgöra ett förtal, och är en upprepad kränkning mot målsägande. Det är fruktansvärt för alla inblandade.

Redan nu har bilder och personlig information om de här misstänkta gärningsmännen spridits på sociala medier, ser ni någon hotbild mot dem?

– Just nu är de här personerna enbart anhållna och inte dömda för något brott, så spridning av uppgifter är en kränkning även mot dem. Detta är en utredning som pågår, och vi måste se vad utredningen leder till och vad som framkommer i den. Har man någon information som kan vara till hjälp ska man ringa 114 14 och berätta att man har uppgifter om en pågående våldtäktsutredning.

LÄS MER: Filmade övergrepp allt vanligare

Klockan 15 på måndagen kommer åklagaren att hålla en presskonferens om fallet. UNT kommer att vara på plats.