Det var dagen efter besöket till Fyrishov som Shadia och Daniels dotter Selena började klaga på smärta i fötterna.

– Vi kontrollerade hennes fötter men kunde inte se något så vi lämnade henne på förskolan som vanligt. Därefter ringde förskolan och sade att hon har väldigt ont i fötterna och kan inte vara med på aktiviteterna så vi åkte från jobbet och hämtade henne på en gång, säger Shadia Miranda.

När Shadia och Daniel ringde 1177 under måndagen fick de frågan om de varit på Fyrishov under den senaste tiden.

Artikelbild

| Shadia och Daniel Mirandas dotter Selena, 3 år fick röda, svällda och värkande fötter efter besöket på Fyrishov.

– När vi svarade att vi hade varit där dagen innan så sade sjuksköterskan att de hade haft flera fall där föräldrar till barn med samma symptom ringt in. Hon sade åt oss att åka in till barnakuten direkt, säger Shadia Miranda.

Läkaren på barnakuten bekräftade för Daniel och Shadia att man hade haft flera fall med likadana symptom och att man utreder vad det kan handla om för bakterie. Samtliga som besökt barnakuten hade varit på Fyrishov. Shadia och Daniels son på 7 år var också med vid besöket till Fyrishov men har inte uppvisat några symptom.

Samma kväll som besöket på barnakuten ringde föräldrarna till Fyrishov för att få en förklaring.

­– En ansvarig på Fyrishov berättade för oss att man har vetskap om bakterien och att man försökt sanera bort den men alltså inte har lyckats. Jag ifrågasätter starkt att vi inte fick information om detta och kunde välja själva om vi ville ta risken eller inte, säger Daniel Miranda.

Artikelbild

| Treåriga Selena uppvisade symptom dagen efter besöket på Fyrishov.

Efter att Shadia Miranda skrivit om händelsen på Facebook har inlägget delats av hundratals och i kommentarsfältet skriver flera föräldrar att deras barn uppvisat liknande symptom efter att ha badat på Fyrishov.

Enligt Fyrishov handlar det om bakterien "Pseudomonas aeruginosa" som ska vara en vanligt förekommande bakterie i vatten och naturen. Efter att UNT kontaktat Fyrishov skriver de i ett pressmeddelande att man fått indikationer på att denna bakterie kan finnas i badanläggningens undervisningsbassäng, och att man söker efter en eventuell källa. En möjlig orsak som utreds är att bassängen nyligen målats om och samråd med Uppsala kommuns miljökontor har upprättats. Färgprover kommer att lämnas in för en analys samtidigt som bassängen stängs av under pågående utredning.

Artikelbild

| Shadia och Daniel Miranda är kritiska till att ingen information gavs trots att man hade vetskap om en bakterie i vattnet.

Fyrishov bekräftar att rapporter om "enstaka yngre badbesökare som har uppvisat sympton på infektion i form av ömmande, svullna och röda fötter efter badbesöket". Badhuset beklagar i pressmeddelandet all eventuell olägenhet som detta kan ha medfört.